Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2018 14:32:00

Plníme si sny. Díky všem, kteří to nevzdali

Plníme si sny. Díky všem, kteří to nevzdali

V sobotu 24. března 2018 proběhlo v Náchodě v Bělovsi slavnostní zahájení výstavby repliky Malých lázní s kolonádou a novými pítky.

 Slavnostního poklepání na základní kámen se zúčastnili poslanec a náchodský zastupitel Pavel Bělobrádek, starosta města Náchoda Jan Birke, místostarostové - Pavla Maršíková, Miroslav Brát a Jan Čtvrtečka, náchodští radní a zastupitelé, starostové partnerských měst ze sousedního Polska - Piotr Maziarz (Kudowa-Zdrój) a Piotr Lewandowski (Duszniky-Zdrój), za dodavatele stavby firmu GREEN PROJEKT, s.r.o. pan Lukáš Novotný, za projektanty - Ateliér Tsunami - pan Aleš Krtička, za nového vlastníka lázní firmu IDA Spamed, s.r.o. - Tomáš Šubert, Jan Falta - ředitel příspěvkové organizace Správa přírodních zdrojů a lázní Běloves a řada občanů Náchoda a okolí, kteří si nenechali ujít tuto historickou událost.

„S radostí jsem dnes při poklepání základního kamene výstavby Malých lázní v Bělovsi vyslechl z úst našich polských partnerů: "Náchode, vítej zpět v té naší lázeňské rodině na česko-polské hranici!" V Náchodě si prostě plníme sny a za to bych rád poděkoval všem, kteří to nevzdali a díky, kterým tu dnes můžeme být u „vzkříšení" náchodského lázeňství," uvedl starosta Jan Birke.

Projekt obnovy Malých lázní v Náchodě-Bělovsi počítá s vybudováním nových přípojek, odstraněním stávajícího objektu čp. 129 a stavbou repliky původního objektu a stavbou nové lázeňské kolonády s prameníky minerální vody a vodními prvky. Lázeňská kolonáda bude obsahovat celkem tři prameníky, každý se čtyřmi výtoky pro stáčení do lahví. U kolonády je navrženo zimní pítko a odpočinkový prostor s dekorativním vodním prvkem.

Zhotovitelem stavby za více než 22 mil. Kč je firma GREEN PROJECT, s.r.o., Průhonice. V přízemí budovy se počítá s provozem bistra - kavárny, v 1. patře vznikne expozice. Předpokládaným termínem dokončení je přelom září a října letošního roku.

„Po desítky let trvající patové situaci v lázeňském místě Běloves, se současnému vedení města přesně plánovanými kroky povedlo otevřít bránu obnovy lázeňství v našem krásném městě. Jsem rád, že dnes můžeme odškrtnout další konkrétní bod tohoto snažení v podobě poklepání základního kamene Malých lázní Běloves. Těší mě, že u tohoto významného kroku jsou přítomni nejen partneři z česko-polského pomezí, které spojují minerální prameny, ale i nový vlastníci Běloveských lázní. Můžeme tak společně pracovat na obnově území a regionu, vzájemně se podporovat a vrátit historickou slávu úspěšnému lázeňství v Bělovsi," řekl Jan Čtvrtečka, místostarosta Náchoda.

Příprava celé akce byla zahájena již před dvěma lety. Staveniště bylo předáno zhotoviteli na počátku listopadu 2017. Užívání nového objektu včetně provozu nových pítek by se tak občané měli dočkat na jaře roku 2019.

Obnova Malých lázní včetně stavby nové kolonády, která je architektonicky pojata moderně s elegantním zastřešením z pohledového betonu, vede k oživení lázeňství v Bělovsi a zároveň vytváří novou dominantu v tomto velmi cenném a krásném lázeňském území.

Součástí Malých lázní je i úpravna minerální vody z nových vrtů Běla a Jan. Tato voda bude dodávána do nově budovaných nových pítek, včetně celoročního tzv. zimního pítka. Celý areál je pojat funkčně jako víceúčelový prostor pro konání kulturních a uměleckých akcí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama