PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2011 11:10:00

Sociální práva českých občanů mají jednoznačnou prioritu

Sociální práva českých občanů mají jednoznačnou prioritu

Podporuji požadavek Lubomíra Zaorálka, že by vláda měla na evropské úrovni odstoupit od tzv. Klausovy výjimky z Lisabonské smlouvy, respektive z Listiny Základních práv EU, která by oslabila zakotvení sociálních práv českých občanů na evropské úrovni

Garance těchto práv zapracováním do českých zákonů, kterou nabídl vicepremiér Schwarzenberg, je sice dobrým pokusem, ale mimo realitu. Tomu, že něco takového udělá pravicová vláda, složená ze stran ideově vedených panem prezidentem, které používají i neústavní a neférové metody na evropské úrovni, aby právě tato práva občanům odepřela, nemůže věřit ani ten největší naivka a idealista.

Výjimka ze smlouvy byla prosazena Václavem Klausem mimo ústavní procesy v ČR i standardní jednání EU. Prezident si požadavek na tuto výjimku vynutil vydíráním a okolky se svým podpisem nutným pro ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Fischerova vláda na tento požadavek dodatečně „přikrývala“ vzhledem k tomu, že jsme byli zemí, která již delší čas blokovala ratifikaci Lisabonské smlouvy. Hlavy států pak zakotvili svůj příslib do závěrů Evropské rady, kde se uvádí, že tento požadavek budou akceptovat a bude předložen k ratifikaci ostatním státům spolu s následující přístupovou smlouvou.

Prezident „znásilnil“ i český ústavní systém. Odmítal dát svůj ratifikační podpis a podmiňoval jej přijetím výjimky, i když nemá žádné právo odepřít podpis pod mezinárodní smlouvou, kterou nechal uzavřít, a to ve chvíli, kdy s její ratifikací vydaly souhlas obě komory parlamentu, jak zní i judikát Ústavního soudu ČR.

S oslabením sociálních práv občanů jako sociální demokraté nemůžeme z principu souhlasit a nikdy jsme nesouhlasili.

Osobně nejsem ochotna se k hlasování pro něco takového nechat donutit ani případným spojením Klausovy výjimky s přístupovou smlouvou Chorvatska v jednom hlasování.

Jakkoliv je mi to líto vůči Chorvatům a jejich vstup do EU si velmi přeji, práva českých občanů jsou pro mě víc. Takovýto postoj mi pro českého zákonodárce připadá jako jediný možný. Pokud to vláda nevnímá, říká si o blamáž na mezinárodní úrovni.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama