JUDr. Jan Chvojka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2018 21:18:00

Nežijeme v ideálním světě

Nežijeme v ideálním světě

Komentář na facebookovém profilu ke schválení zálohovaného výživného

 Píše mi teď hodně lidí kvůli zálohovanému výživnému. Většinou mámy, co počítají každou korunu. Posílají díky a slova podpory. Faktem ale je, že část lidí to zase štve, protože to podle nich má podporovat nezodpovědnost a mají obavu že to budou lidi zneužívat. Zkusím to tedy trochu víc vysvětlit:

Rozvede se tu každé druhé manželství, a v dost z nich jsou děti. Zvyk neplatit na ně je bohužel strašně častý. Já vím, že nejsprávnější řešení by bylo mít justici, které ta máma podá žádost a do měsíce je to vyřešené i s penále a neplatič si netroufne to zopakovat. Jenže my nežijeme v ideálním světě…

Kromě toho je to nerovný boj, ta máma s dětmi není stejně silná. Proto jí dá stát zálohu a po neplatiči to vymáhá sám. A taky proto, že stát si na ty peníze může rok dva počkat a nic moc se nestane. Kdežto pro rodinu s jedním příjmem (a ještě nízkým!) je naprosto zásadní mít něco teď. Třeba aby bylo dětem na boty nebo na obědy.

PS: Tím neříkám, že nechci líp fungující justici! V tom také musíme pohnout. Ale do té doby tohle řešení dává smysl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama