Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2018 7:03:44

Přezkum restitucí

Přezkum restitucí

Ministr zemědělství Miroslav Toman chce prověřit církevní restituce. Zákon o církevních restitucích umožnil vrácení církevního majetku dle zásady, že co stát v době totality odňal, se má vrátit.

Je však nutné vstřícnost státu doprovodit i čestným jednáním církví. Majetkové přesuny mohou vyvolat chuť zmocnit se majetku. Špatným krokem je převzetí tradičních církevních institucí cizinci v době, kdy historické kláštery získávají obrovské majetky. V únoru 2015 byl zbaven řízení Opatství Staré Brno Řádu sv. Augustina dlouholetý opat Lukáš Evžen Martinec. Aniž byl odvolán, byl poslán do Anglie a správu kláštera získala skupina polských členů řádu, kteří v Brně předtím pobývali jen pár měsíců. Oficiálním správcem se stal Španěl Juan Provecho stojící v čele pražských augustiniánů.

Před nástupem Lukáše Evžena Martince bylo v roce 1995 na účtu farnosti asi 30 000 Kč a opatství bylo zadluženo částkou 20 milionů. Při jeho odchodu v únoru 2015 bylo bez dluhů, na účtu opatství bylo asi 65 milionů Kč a na účtu farnosti asi 8 milionů Kč a v mezidobí byly provedeny opravy baziliky a kláštera za 100 milionů. Vedle toho se mu podařilo navrátit z ciziny dříve ukradené klášterní knihy. Za 20 let uspořádal ve spolupráci s firmou SNIP&Co různé dobročinné akce, které vynesly přes 10 milionů Kč. Tedy dobrý hospodář a pastýř, na jehož kázání byla bazilika zaplněna. Nepřekvapuje, že jiní mohli dostat chuť ovládnout dobře hospodařící moravské opatství.

Zarážející je, jak církevní instituce podává informace o sobě. Noví držitelé moci v opatství začali věřícím tvrdit, že Lukáš Evžen Martinec ukončil úřad opata v roce 2006. Avšak státu je tvrzeno, že stál v čele opatství do roku 2015. Mezi roky 2006-15 proběhla řada právních jednání, včetně žádostí na vydání majetku, na kterých byl podepsán Lukáš Evžen Martinec jako opat. Pokud by opatem nebyl, jsou restituce neoprávněné a majetek by měl být vrácen státu. Buď je lež tvrzení, že opat Martinec ukončil svou funkci v roce 2006, pak jsou restituční žádosti řádné. Anebo ukončil funkci opravdu v roce 2006, pak augustiniáni zamlčeli tuto skutečnost státu a jednání opatství je neplatné, včetně restitučních a dotačních žádostí. Není možné, aby se něco tvrdilo státu a něco jiného věřícím. Případ ukazuje důvody přezkumu církevních restitucí.

Zcizené moravské opatství.

Mendelův rukopis zpět na Moravě

Rozhovor s opatem Augustiniánského opatství na Starém Brně.

Změna církevních restitucí může ohrozit majetek obcí i důvěru v právo.

Církevní restituce a volební kampaň.

Majetková práva nelze referendem rušit.

Daně jako lupičství.

Nebezpečné zdanění církví. Mladá fronta Dnes 4. 8. 2018, s. 13.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama