PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2018 19:22:00

Nemůžeme ohrozit plynulost výplat důchodů

Nemůžeme ohrozit plynulost výplat důchodů

Projev na 18. schůzi Poslanecké sněmovny 22. srpna 2018 k zákonu o důchodovém pojištění

 Dobrý den, vážený pane předsedající, vážená vládo, pane senátore, paní poslankyně, páni poslanci.

Dovolím si k tomuto tématu jenom jedno připomenutí a pak možná pár poznámek. Pro pořádek připomínám, že zvýšení přibližně o 700 Kč důchodu od 1. 1. 2019 je vlastně důsledkem změny valorizačního mechanismu, který navrhla sociální demokracie ve vládě Bohuslava Sobotky, a byl výsledkem dohody samozřejmě s tehdejšími koaličními partnery ANO a KDU. Upřímně řečeno jsme rádi, že poté paní ministryně Němcová z ANO k tomuto ještě přidala tu mimořádnou valorizaci, protože my jsme si už původně přáli, aby to bylo vyšší, a i ten návrh na tisíc korun pro seniory po 85 letech věku. To jsou věci, o kterých se tady bavíme.

Za sebe říkám ale, že bych si přála, aby dostali senioři mnohem víc, a to všichni. Ale všichni mají dostat toto navýšení, které je připraveno a které je ve vládním návrhu od 1. 1. 2019. A o to nám jde. Proto předseda sociální demokracie pan Hamáček požádal za nás za všechny, abychom se dneska sešli netradičně v prázdninovém období, abychom vládní návrh projednali a pokud možno schválili tak, aby skutečně všichni důchodci se dočkali toho navýšení v první lednové výplatě důchodu.

To ale ohrožuje aplikace technicky nedokonalého pozměňovacího návrhu z řad, z pera ODS. O tom jsme se bavili, už když jsme projednávali ten návrh ve Sněmovně. A jak řekla paní ministryně Schillerová, je prostě neproveditelný, nebo velmi obtížně proveditelný, vedl by k chaosu, vedl by ke zpožďování výplaty důchodu. Doporučuji všem, kteří o tom pochybují, aby se šli podívat na Českou správu sociálního zabezpečení, podívali se do archivu a tam by si lépe představili, co by to bylo za práci, kdyby měli ty první splátky důchodu vyhledávat v těch papírových podobách.

Víte, dámy a pánové, já jsem nezapomněla, co je to mít spočítáno, jestli můžete koupit pět rohlíků, anebo vám to vyjde jenom na tři. A to připomínám, že ten rohlík tenkrát stál 60 haléřů. (Ohlasy ze sálu: 30 haléřů.) Prostě nezapomněla jsem. 30? Já si pamatuji 60. Prostě nezapomněla jsem, a nikdo z nás by neměl zapomenout, co je to žít od výplaty k výplatě, co je to mít spočítanou každou korunu, kterou můžete vydat. A v takovém případě každé zpoždění o den, o dva, nedej bože o delší čas je prostě pro ty lidi problémem.

My nemůžeme ohrozit plynulost výplat důchodů. Proto je třeba podpořit vládní návrh.

Vnímám ale situaci žen, o kterých tady byla řeč, zejména těch, které zůstaly na stáří samy. Tam samozřejmě ty problémy s nízkými příjmy jsou ještě výraznější. Prostě není dobře, že v průběhu času se jejich důchody dostaly pod úroveň životního minima. A vnímám také velmi citlivě, a myslím si, že všichni to tak musíme vnímat, problematiku lidí se zdravotním postižením. I oni by měli mít stanovené limity na léky, tak jak to mají senioři nad 65 let. To jsou věci k řešení. A my je musíme řešit pokud možno co nejrychleji. Za sociální demokracii říkám, že je řešit budeme. Ale návrh ODS, který v téhle chvíli zde máme v podobě senátního návrhu, to, o čem mluvím, neřeší. Je to prostě něco mimo celý ten systém. A znova říkám, ohrožuje to plynulost výplaty důchodu po tom 1. 1.

Ale musím říct, že jsem velmi ráda, že kolegyně a kolegové z ODS se tak velmi starají o ženy. Mluvím v této chvíli o seniorkách. A doufám, že nám tedy pomohou zabývat se problémem a hlavně vyřešit to, co je skutečnou příčinou nízkých důchodů nejenom těch starodůchodkyň, ale i těch, které do důchodu teprve půjdou. A tou zásadní příčinou jsou až snad o jednu pětinu nižší platy žen než mužů za stejnou práci a na stejné pozici. V tom tedy, dámy a pánové, bohužel máme smutné priority (?) ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Česká republika ve srovnání platů žen a mužů patří k nejhorším v Evropě.

Těším se tedy na spolupráci napříč politickým spektrem, určitě s TOP 09, ale i s ODS, v boji za nediskriminační odměňování žen od mezd až po důchody.

A ještě mi dovolte poznámku na adresu, nebo směřovanou na pana kolegu senátora Vystrčila. Dámy a pánové, ten, kdo nebude hlasovat pro senátní verzi, možná oddálí vyšší přidání jedné skupině seniorů. Ten, kdo bude pro senátní verzi hlasovat, ten ale ohrozí plynulost výplat důchodů od ledna, od 1. 1. 2019, pro všechny seniory v České republice.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama