Markéta Kabourková

V roce 2018 kandiduji do Senátu - volební obvod č.74 Karviná
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2018 16:13:00

Zpátky do školy

Zpátky do školy

S blížící se školním rokem zase vyvstávají témata týkající se našeho systému školství.

Školy jsou zahlcené administrativou. Vymýšlí se různé projekty a vyplňují tabulky, místo toho, aby se kleslo na zem, uvolnilo se ruce ředitelům a chtělo se od nich normální řídící práci se vším, co k ní patří, včetně personální politiky.

Do regionálního školství jde v roce 2018 zhruba 120 mld. Kč. Což činí asi 69 % celkového objemu financí, které jdou celkově do školství. Počet žáků nám klesá, rozpočet roste, tudíž nám roste i objem peněz na jednoho žáka. Jak je v tom případě možné, že ke kantorům se dostane jen minimum z tohoto objemu?

Každý rodič rozumí tomu, když jsou pravidla nastavená tak, že škola, kam jeho dítko chodí, dostane na ně cca 60 tis. Kč. A dokáže vyhodnotit, zda jeho „poklad“ za to dostane adekvátní vzdělání.  

Ale zeptejte se rodičů na PHMax,, tzn. maximální rozsah přímé pedagogické činnosti? Kdo z nich vám řekne, co to vlastně obnáší? Kolik se vlastně nakonec dostane k dětem? K učitelům?

Říkáte si, proč by tomu měli rozumět právě rodiče? No, právě proto, že tyto peníze jsou peníze nás všech. My je odvádíme do státního rozpočtu, a měli bychom nad nimi mít kontrolu. Jinými slovy, když si něco platím, chci znát výsledky. Chci vědět, jak vláda s mými penězi nakládá.

Postup při prosazování změny financování škol provázely zajímavé výpočty MŠMT.  Dovedu pochopit, když se odhady nákladů na zavedení určité nové věci netrefí o 10, možná i 20 %. Změnu systému financování regionálních škol prosadila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová na začátku loňského roku. Při jejím schvalování odhadovalo ministerstvo náklady na financování změny pro první rok na 2,5 až 5 miliard korun.

Pro něco „tak přesně naplánovaného“ bych nikdy ruku nezvedla. Prostě přepočítat. Znovu a lépe.

Nakonec se ještě ukázalo, že propočty byly stejně úplně mimo. Skutečné výdaje se nakonec vyšplhaly na více než 11 miliard. Představte si, že byste opravovali něco doma a firma vám řekla, že to bude stát mezi 50 tis. a 100 tis. Kč. Ať podepíšete smlouvu v tomto rozpětí. A nakonec by to stálo 200 tis. Kč. Zaplatili byste něco takového? Zdá se vám to normální?

Tak se to koncem června letošního roku odložilo do roku 2020. A zase nikomu nevadí, že se na to všichni půl roku připravovali.

V jednoduchosti je krása. To platí ve všech oblastech našeho života. Do všech klíčových pozic řízení je nezbytné dát nezkorumpované, schopné a náročné lidi s plnou odpovědností za svá rozhodnutí. To je cesta, která se vždy vyplatí. A pak bude ten nejjednodušší klíč pro rozdělení financí ten nejlepší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama