Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2018 12:07:00

Vražda, která spustila násilné střety v Chemnitzu, je jen špičkou ledovce

Vražda, která spustila násilné střety v Chemnitzu, je jen špičkou ledovce

Prohlášení k událostem v německém Chemnitzu

 Události, které se posledních několik dní odehrávají v německém Chemnitzu, jsou velice znepokojivé. Nejen proto, že k nepokojům dochází blízko našich hranic, ale především kvůli tomu, že vražda, která spustila protesty a násilné střety, je jen špičkou ledovce.

Je příkladem toho, že se nedaří zvládnout důsledky migrační vlny nejen do Německa, a ukazuje, že přístup evropských elit k této problematice, včetně představitelů Evropské komise prosazujících například nesmyslné zavedení kvót, byl a je v mnoha ohledech chybný. Migrační politika řady evropských států naprosto selhala. Důsledkem událostí a politických rozhodnutí z před několika let je štěpení společnosti, snížení bezpečnosti a nárůst popularity radikálních a populistických uskupení slibujících rychlá řešení. Ta ovšem, jak dobře víme, neexistují a vedou k jedinému – narušování právního státu a demokratických principů.

Není možné ty, kteří protestují kvůli obavám o své bezpečí a kvůli nejistotě, co bude následovat, šmahem všechny označit za extremisty a xenofoby. Na druhou stranu není možné tolerovat zneužívání legitimního strachu obyčejných občanů různými politiky a skupinkami k rozdmýchávání nenávisti, braní spravedlnosti do vlastních rukou a nabourávání právního státu.

Pštrosí politika, kterou praktikuje německá vláda při pojmenovávání problémů, které s sebou přinesla migrační vlna a sporná rozhodnutí v minulosti, je zcela chybná. Pokud nebudeme pojmenovávat problémy a nabízet konkrétní řešení, bude dále docházet ke štěpení společnosti a pak bude stačit malá jiskra, aby zažehla oheň otevřené nenávisti tak, jako se to stalo mnohokrát v minulosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama