Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2018 17:10:00

Poblému se zrakem si řidiči často nejsou absolutně vědomi

Poblému se zrakem si řidiči často nejsou absolutně vědomi

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 11. září 2018 k zákonu o pozemních komunikacích

 Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně, kolegové,

jedná se o zákon, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změně některých zákonů, sněmovní tisk 181. Velmi zjednodušeně se jedná o novelu, která by zásadně nařizovala držiteli řidičského oprávnění povinně se podrobit pravidelné lékařské prohlídce minimálně alespoň při každé výměně řidičského průkazu. Dovolte mi, protože žádám, aby tento zákon byl schválen v devadesátce podle odst. 2, krátké zdůvodnění.

Dosavadní zákon o silničním provozu upravuje v § 87 pravidelné lékařské prohlídky pouze pro držitele řidičských průkazů, kteří dovršili 65 let resp. 68 let s výjimkou případů tzv. řidičů z povolání. Je nutné podotknout, že všichni, kteří máme řidičské oprávnění, pokud nebude přijata tato novela a nepodrobíme se lékařské prohlídce, nemůžeme zjistit stav našeho zraku, jinými slovy celou dobu držení řidičského průkazu, tzn. do 65 let. Z výsledků kampaně, která byla nazvaná Slepí vrazi, se zkonstatovalo, že v České republice je zhruba 6 mil. řidičů, z toho je 4,5 mil. řidičů, kteří potřebují korekci zraku příp. úpravu stávající korekce. Jenom chci říci, že při korekci zraku 0,075 dioptrie se díky zhoršeným reakčním schopnostem řidiče prodlužuje dráha automobilu při rychlosti 90 km/hodinu z 80 na 120 metrů atd. atd.

Dosavadní průzkum dále ukázal, že řidiči si často nejsou problému se zrakem absolutně vědomi hlavně při těch nízkých kategoriích dioptrií, ale 58 % řidičů uvedlo, že dle jejich názoru má zrak v pořádku, reálně ale korekci potřebuje 70 % z nich. Jenom chci říci, že 8 % vyšetřených řidičů by v podstatě nesmělo za volant sednout vůbec. Pro vaši informaci je to zhruba z těch 6 mil. řidičů 0,5 mil. řidičů, kteří by v tuto chvíli neměli sednout za volant.

Já samozřejmě tady můžu hovořit o dalších aspektech a nebezpečích, čeho se může dopustit řidič, který usedne za volant a nemá řekněme zjištěn stav svého zraku, kdy dochází k mnoha tragédiím nejenom sám sobě, ale především chodcům a ostatním účastníkům silničního provozu. Tímto zákonem se navrhuje, aby všichni řidiči měli zákonem uloženou povinnost absolvovat pravidelnou lékařskou prohlídku, konkrétně vyšetření zraku, a to alespoň jednou za deset let, a to vždy při výměně řidičského průkazu, potvrzení o zdravotní způsobilosti řidiče resp. výsledek odborného vyšetření zraku s příslušným doporučením dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví atd. To vše je popsáno v důvodové zprávě. Vážený pane předsedající - (Odmlčuje se pro hluk v sále.)

Krátké zdůvodnění k tomu, proč je tato novela navržena v devadesátce. My si klademe za cíl napravit v co nejkratší době alarmující situaci, která byla zjištěna, týkající bezpečnosti silničního provozu. Proto se navrhuje, nebo proto si dovolím navrhnout a požádat Poslaneckou sněmovnu o schválení v devadesátce, resp. § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb. Nicméně pokud tak nebude možné, a mám nějaká avíza, tak bych velmi rád, aby tento zákon byl puštěn do běžného legislativního procesu, a to z toho důvodu, že všichni máme řidičské průkazy, a myslím, že jsme všichni jaksi účastníky silničního provozu.

Ještě k tomu stanovisku vlády jenom řeknu, že stanovisko vlády je neutrální, což je podle mého názoru docela i zásadní věc k záležitosti této novely. Děkuji. Toť vše. Jsem samozřejmě připraven reagovat v podrobné debatě.

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama