Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2011 11:22:00

Jde snad o špatný vtip?

Jde snad o špatný vtip?

Vyjádření zastupitelky hl. m. Prahy a poslankyně Parlamentu ČR Marty Semelové k opencard pro děti a seniory.

Koalice ODS-ČSSD na pražské radnici slibovala voličům, že děti do 15 let a senioři nad 65 let budou mít pražskou hromadnou dopravu zdarma. Ale dnes je všechno jinak. Děti od 6 let si totiž budou muset od února opatřit, aby mohly jezdit pražskou MHD „zadarmo“, kartu opencard a nechat si na ni nahrát aplikaci „jízdné zdarma“ za 120 korun. Kartu za stejnou cenu si už nyní musí zaplatit senioři od 65 do 70 let a děti od 10 do 15 let. Důvod? Prý tak budou moci prokázat před revizory svůj věk. 

Abych pravdu řekla, připadám si u nás stále častěji jako v Kocourkově. Nepochopím, proč seniorům k prokázání věku nestačí občanský průkaz a dětem, jako dosud, papírová tramvajenka bez kuponu, případně jakýkoliv jiný průkaz s fotografií, z něhož je věk dítěte zřejmý (průkaz do knihovny, sportovního oddílu apod.). V době, kdy mnozí senioři a mladé rodiny s dětmi musí obracet každou korunu, kdy na ně dopadá asociální politika plná škrtů, považuji toto rozhodnutí za bezcitné vytahování peněz z kapes už tak dost vyprázdněných. Nejde spíš o to, aby si některé firmy opět namastily kapsu a získaly na úkor občanů tučné zisky?

Mimochodem, tento krok zpochybnila i Česká obchodní inspekce, která hodlá proti Dopravnímu podniku dokonce zahájit správní řízení. Zajímavé také je, že přestože tato lahůdka pro rodiny s dětmi byla schválena už 17. května, před veřejností své rozhodnutí skromně zatajil Dopravní podnik, ROPID, zřizovatel Opencard i radnice.

A tak v podstatě vše vyšlo najevo teprve poté, co mají opencard od dětí a seniorů vyžadovat revizoři. Objevily se dokonce informace, že vymáhání pokuty od osob, které mají mít podle schváleného záměru „jízdné zdarma“,ale nebudou mít zakoupenu opencard, se může stát i předmětem exekucí, které oněch 120 Kč mnohonásobně navýší. To už však zní jako opravdu velmi špatný vtip! Budou se snad lidé muset i v tomto případě svého práva domáhat po všech možných soudních instancích?

Marta SEMELOVÁ, poslankyně PČR a členka Zastupitelstva hl. m. Prahy za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama