Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2018 14:57:00

Zkušenosti s lékařskou posudkovou službou dobré nejsou

Zkušenosti s lékařskou posudkovou službou dobré nejsou

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 20. září 2018 k zákonu o sociálním zabezpečení

 Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, dámy a pánové,

nejprve bych chtěl říci, že i přes určité výhrady jsme připraveni propustit tento návrh zákona do druhého čtení. To je první důležitá informace. Za další bych chtěl říci, že přesto, že ne vždy úplně ve všech věcech s paní ombudsmankou Šabatovou souhlasím, tak jsem velice rád, že začala upozorňovat na porušování zákonných lhůt při rozhodování o státních příspěvcích na péči a zdlouhavé čekání na lékařské posudky, to je prostě problém současných dnů.

Ta praxe je opravdu neúnosná a přiznám se, že i na mě osobně se obrátilo v mém volebním obvodu mnoho lidí s dotazem a se svými zkušenostmi se systémem lékařské posudkové služby, které opravdu dobré nejsou. Asi tady i z té úvodní zprávy vyznělo, že řešíme podle mého názoru problém bohužel tedy pět minut po dvanácté, ale přesto konečně. My jsme připraveni rozumné úpravy v posudkovém lékařství podpořit, ať už jde o otevření systému smluvních lékařů, o kterých tady hovořila paní ministryně, nebo přesunu kompetencí směrem k České správě sociálního zabezpečení, pokud ovšem přinese větší pružnost a efektivitu s ohledem na potřeby žadatelů. Taky bych chtěl říci, a včera to vyplynulo i z té diskuse, nejde pouze o to, zda zákon funguje na papíře, ale jestli také bude fungovat hlavně v praxi. A proto předpokládám, že bude doporučen na projednávání výboru pro sociální politiku. A já tam očekávám odbornou diskusi a doufám, že se dozvíme i odborné názory především lidí z praxe, protože to je pro nás asi klíčové.

Určitě mě to bude zajímat hlavně s ohledem na očekávaný nárůst práce na straně České správy sociálního zabezpečení, což tady už vyplynulo z uvedení tohoto dokumentu a určitě bude velmi zajímavá diskuse také ve vztahu k odměňování lékařů a tzv. výplata zadostiučiněním, protože některé resorty, a ono to vyplývá i z připomínkového řízení, tento institut už rozporovaly.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama