Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2018 21:45:50

České korunovační klenoty v Rakousku

České korunovační klenoty v Rakousku

Rozhovor se Zdeňkem Koudelkou o našich korunovačních klenotech v Rakousku. Česká justice 4. 10. 2018, otázky kladla Irena Válová. Níže jsou výňatky z rozhovoru.

Proč jsou české královské jablko a žezlo ve Vídni?  Kdo se zajímá o historii ví, že svatováclavská koruna je gotický klenot zhotovený na objednávku Karla IV. ve 14. století. Také je veřejnou informací, že žezlo a jablko uložené spolu s korunou na Pražském hradě jsou renesanční, zhotovené v 16. století. Ovšem původní gotické jablko a žezlo se zdánlivě z českých dějin potichu vytratily.


Říkáte zdánlivě, co tím myslíte?  Každý návštěvník Vídně si může v pokladnici vídeňského Dvorního hradu (Hofburgu) prohlédnout žezlo a jablko Království českého, zhotovené v Praze ve 14. století a dále ceremoniální český kurfiřtský plášť. To uvádí sama, původně dvorní a nyní státní, hofburgská pokladnice, tedy rakouský stát. Je logické předpokládat, že jsou to původní gotické součástí českých korunovačních klenotů. Navíc je evidentně žezlo uložené v Hofburgu vyobrazeno na obraze krále Matyáše (král 1611-19) s korunovačními klenoty.


Jak se naše korunovační klenoty  ocitly v Rakousku?  Korunovační klenoty byly za třicetileté války v obavě před švédským vojskem převezeny do Vídně, což je zachránilo před uloupením, když Švédové obsadili roku 1648 Pražský hrad, Hradčany a Malou Stranu. Do Prahy byly přiváženy jen na korunovace, trvale se vrátily roku 1791. Zřejmě původní žezlo a jablko zůstaly ve Vídni.


Lze dosáhnout vrácení našich korunovačních klenotů po tak dlouhé době?  Ano. Korunovační klenoty spravuje Kancelář prezidenta republiky a jsou spojeny s hlavou státu. Věci se může ujmout prezident republiky. Miloš Zeman plánuje navštívit Rakousko, může tam požadavek na vrácení našich klenotů a českého kurfiřtského pláště vznést. Jinak budeme státem, kterému nestojí za to, aby měl vlastní korunovační klenoty v jejich úplnosti.


Proč se o věci dosud nemluvilo?  Informace, že ve Vídni jsou vystavovány korunovační klenoty Království českého a též český kurfiřtský plášť, byla odborníkům, kteří navštívili naše dřívější hlavní město známa. Tak jsem se s nimi seznámil také. Z Brna je blíže do Vídně než do Prahy. Avšak v širší veřejné debatě to vůbec nezaznělo. Například uherská koruna sv. Štěpána byla americkým vojskem zabavena 1945 a do Maďarska vrácena po usilovném tlaku maďarského státu až roku 1978. Dnes je vystavena jako symbol státu v maďarském parlamentu a je součástí státního znaku.


Celý rozhovor České justice o našich korunovačních klenotech v Rakousku.Fotografie gotického žezla a jablka Království českého ve Vídni.
Obraz krále Matyáše (1611-19) s gotickým žezlem a jablkem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama