ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2018 15:38:00

Jsem rád, že jsem mohl vést komisi pro Čechy žijící v zahraničí

Jsem rád, že jsem mohl vést komisi pro Čechy žijící v zahraničí

Projev na 18. schůzi Senátu 18. října 2018 - Informace komisí Senátu o činnosti za rok 2018.

Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, kolegové. Tuto výroční zprávu za rok 2018 máte v písemné podobě, já si z ní dovolím vytáhnout jenom několik důležitějších informací. Komise měla 8 členů. Vedle té komise samostatné zasedala ještě konzultativní rada, která je složena z 20 osob, což jsou úředníci z různých ministerstev a také zástupci krajanských komunit. Měli jsme celkem v letošním roce 13 schůzí a přijali jsme 14 usnesení, z nichž bych vypíchl především žádost o podporu a pomoc krajanské komunitě žijící ve Venezuele, pro vaši informaci, už přijelo asi 50 lidí, kteří přijeli z Venezuely, ČR, resp. ministerstvo zahraničních věcí zřídilo zvláštní konzulát v Kolumbii, který má nejblíž k Venezuele, aby realizoval tuto naši žádost.

Komise uspořádala celkem během roku několik akcí. První uskutečněnou akcí bylo veřejné slyšení Senátu ve spolupráci s VVVK. Týkala se současného života Lužických Srbů, jestliže se ptáte, proč zrovna naše komise, tak v definici krajanské komunity jsou zařazeni i Lužičtí Srbové, přestože to nejsou Češi, ale je to tradice, která už přetrvává od 18. století. Tohoto slyšení se zúčastnili jak Lužičtí Srbové, tak i zástupci Spolku pro podporu Lužických Srbů. Druhou akcí byla výstava o letcích druhé světové války ve službách Královského letectva. Byla tam i taková část, která byla věnována českým letcům v Izraeli, resp. výchově letců v tehdejším Československu v roce 1948 a 49.

5. června komise slavnostně zahájila v Senátu festival dokumentárních filmů České kořeny, který v této době slavil 10 let. 10. července již po sedmnácté uspořádala komise udílení cen Společnosti pro vědy a umění. Dále zde byl zahájen i 29. světový kongres Společnosti pro vědy a umění, který byl založen v roce 1958 ve Washingtonu. 1. srpna 2018 uspořádala komise s odborným partnerem, Českou školou bez hranic, slavnostní setkání Čechů žijících v zahraničí u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky a zároveň zahájení 10. mezinárodní konference o výuce češtiny v zahraničí. Pak bych mohl ještě pokračovat, těch akcí bylo několik. Myslím si, že si to můžete přečíst, nebudu dále už z toho nic vypichovat.

Při této příležitosti bych vám chtěl poděkovat za spolupráci v Senátu. Senát byl pro mě dobrým, zajímavým a velice dobrým prostředím pro mou práci, doufám, že jsem zde něco zanechal, jsem rád, že jsem mohl vést komisi pro Čechy žijící v zahraničí, věřím, že bude pokračovat v tom, co jsme započali, to znamená v určité osvětě pro českou společnost, že tady je skupina Čechů, která žije v zahraničí a má zájem o spolupráci s ČR, abychom si toho byli vědomi. Děkuji vám za spolupráci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama