Miroslava Němcová

  • ODS
  • Praha 1
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2018 10:58:00

Pane prezidente, neakceptovatelným způsobem rozdělujete celou naši společnost

Pane prezidente, neakceptovatelným způsobem rozdělujete celou naši společnost

Otevřený dopis poslankyně Miroslavy Němcové adresovaný prezidentu republiky ve věci pozvání na oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě

 Pane prezidente,

vracím Vám pozvánku na recepci, která se bude konat 28. října na Pražském hradě při příležitosti státního svátku České republiky.

Ke stému výročí vzniku samostatného státu, k jehož hlavním pilířům patřila demokratická správa země a svoboda jeho občanů, jste přispěl tím, že neakceptovatelným způsobem rozdělujete celou naši společnost. Na oslavu významného milníku naší historie jste nepozval některé příslušníky akademické obce, představitele veřejného života, členy zákonodárného sboru. Jde zejména o ty, kteří mají výhrady proti způsobu, jakým vykonáváte svůj úřad.

Opakovaně a s rostoucí intenzitou se zpronevěřujete své přísaze, bez jejíhož složení byste se nemohl stát hlavou našeho státu. Dělením společnosti, které se stalo Vaším mocenským nástrojem, postupujete proti ideálům, jež byly vepsány do vínku naší společnosti před sto lety. Snaha hledat shodu, porozumění a toleranci kultivuje společnost v jakékoli dějinné etapě a patří mezi výsostné úkoly hlavy státu. Tato snaha nemusí být vždy úspěšná, ale rezignovat na ni, či dokonce jít proti ní, je závažným nepochopením prezidentských povinností.

Také jiné Vaše kroky či projevy jsou v rozporu s tím, co považuji za zodpovědný výkon nejvyšší ústavní funkce v naší zemi. Ať již se jedná o zahraniční politiku, personální složení Vašeho úřadu, útoky na novináře, postup při jmenování vlád, či výroky, které by u Vašich demokratických předchůdců v prezidentské funkci byly nepředstavitelné.

To jsou důvody, které mě i letos vedou k odmítnutí Vašeho pozvání. Výročí země, kterou miluji a je mým domovem, si připomenu a důstojně oslavím jiným způsobem.

S pozdravem

Miroslava Němcová
poslankyně Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama