doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2011 20:02:00

Pikolík kmotrů a sponzorů

Pikolík kmotrů a sponzorů

Poslanecká sněmovna má zanedlouho jednat o vládním návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2012.

Koalice ODS, TOP 09 a VV parlamentem nyní protlačuje pod záminkou úspor řadu asociálních a antiekonomických opatření, která dál zvýhodňují příjmově nejsilnější skupiny a přenášejí náklady vládní neschopnosti a prokorupční politiky na občany s průměrnými a nižšími příjmy.

Koalice stále tvrději a nemilosrdněji útočí na základní lidská práva občanů a ohrožuje omezováním a zdražováním veřejných služeb kvalitu života většiny populace.

Co jiného je Nečasovou vládou protlačované další zvyšování poplatků a přímých plateb pacientů ve zdravotnictví, než omezování základního lidského práva na zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. To právo přitom občanům garantuje přímo Listina základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku republiky. Přímé platby a vedle nich i zavádění takzvaných placených léčebných nadstandardů pro bohatší znamenají konec ústavní rovnosti občanů včetně dětí v oblasti práva na zdraví a ochranu života. Namísto přiměřeného výběru pojistného a odborné odpovědnosti lékařů posiluje vláda korupční systém, který z lékařů dělá hokynáře a korupčníky a upírá sociálně slabým přístup k lékům a ke zdravotním službám.

Pro studenty připravuje Nečasův kabinet omezení dosud obvyklé úrovně práva na vzdělání. Placením školného na veřejných vysokých školách chce přinutit sociálně slabší studenty a jejich rodiče, aby se finančně vyčerpali a zadlužili. Studenti z bohatších rodin pak budou v placeném školství volit studijní obory svobodněji a oproti svým chudším kolegům ušetří i na úrocích.

Pravice v čele s ODS dlouhodobě atakuje průběžný penzijní systém. Předchozí vlády nedemokraticky usilovaly o omezení plateb nejbohatších do tohoto systému a obecně i o snížení procenta vybíraného pojistného. Nečasova vláda dělá možné i nemožné pro to, aby vyvedla z průběžného penzijního systému další prostředky. Proč? Aby kmotři a sponzoři ODS a dalších stran koalice nemuseli být solidární s penzisty ze středních a nižších vrstev. A samozřejmě, aby vydělali finančníci a soukromé penzijní fondy, které zatím tunelovat státem průběžně vybírané pojistné a z něj přímo vyplácené penze nemohou.

Bezbřehá korupce, rozkrádání a promrhávání prostředků státního rozpočtu formou fixlovaných a předražených veřejných zakázek, horentních platů a odměn papalášů a výhod pro spřízněné kmotry a sponzory jsou podstatnou příčinou růstu státního dluhu. V důsledku prokorupční politiky vlád pravice a v nedávné minulosti i ČSSD se zhoršilo podnikatelské prostředí, je problém vybrat daně, nevytvářejí se dostatečně nová pracovní místa a stát přichází o příjmy v řádu desítek miliard korun ročně. Veřejná kritika korupce a arogance papalášů sílí, ale beztrestnost pachatelů, jejich nenasytnost a klientelismus bují dál.

Politika Nečasovy koalice je pravým opakem toho, co lze označit jako zastupitelskou demokracii a službu lidu. Lid a občan je obětí korupčního vládnutí. Samotný předseda vlády, překypující arogancí k oponentním názorům a hluchý ke kritice zdola, je toho dokladem. Obklopen v ODS i vládě lidmi typu Vondry, Schwarzenberga, Drobila, Pospíšila, Tluchoře stále víc Nečas podle dobře informovaných, připomíná pikolíka kmotrů a sponzorů, kteří rukama své vlády a úředníků budují prokorupční prostředí, dojí státní rozpočet a občany.

Obdobnou charakteristiku nynějšího předsedy ODS a vlády podal již dříve někdejší prominent ODS Josef Zieleniec. Ten v roce 2008 přiznal k aféře černých sponzorů, která vedla v roce 1997 k pádu Klausovy vlády, že ODS se rozhodla »celý problém, který byl na hony cítit mnohamiliardovou korupcí při privatizaci české ekonomiky, zamést pod koberec«. Podle Zieleniece také v případě ODS »šéfové podsvětí mluví o jejích čelných představitelích jako o svých pohůncích,« a co se týče Nečase: »v roce 1997 pomáhal přehodit výhybku, která nasměrovala ODS k politickému cynismu a morálnímu nihilismu«.

Je zřejmé, že z této situace by mohly být východiskem jen nezkorumpované volby. A je pochopitelné, že koalice a zejména ODS dělá vše pro to, aby skutečně svobodná soutěž programů a názorů a demokratické, »necinknuté« volby proběhnout nemohly. Povinností opozice je pojmenovat bující mafiánské mrchoviště a burcovat demokraticky smýšlející veřejnost k odporu proti drancování státu, proti okupaci státu a veřejného života pikolíky a pohůnky domácích i zahraničních kmotrů a klientelistických mafií.        

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec PS PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama