JUDr. Jan Chvojka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2018 15:45:00

Tím, že odejdeme, dáváme najevo distanc od problémů pana premiéra

Tím, že odejdeme, dáváme najevo distanc od problémů pana premiéra

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2018 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

 Vážené kolegyně, vážení kolegové, hezké skoro poledne.

Já bych se chtěl za poslanecký klub ČSSD také vyjádřit k některým věcem. A přiznávám se, že už nebudu mít poté tendenci vystupovat, protože už nebude podle mého názoru co dalšího či co nového říci. Budu reagovat např. na pana kolegu Stanjuru, ale na některé další kolegy, snad si je budu všechny pamatovat.

Tak na pana kolegu Stanjuru prostřednictvím pana místopředsedy. Já mám na panu kolegovi rád jednu věc. Já jsem asi na to líný, on ne nebo má lepší aparát než já, on se hrozně rád v dobrém slova smyslu hrabe v tom, kdo co řekl v roce 2009, 2010 a 2006 a jak to všechno bylo. Já mu budu říkat badatel nebo archivář, protože je to většinou tak, ano, přesně jak říká.

Nicméně zaznělo tady hodněkrát od pana předsedy Stanjury, že my neustále říkáme - a řekl to i pan předseda Kalousek - něco o tom plánu B, to jste, pane předsedo, zopakoval, prostřednictvím pana místopředsedy, několikrát. A my opravdu máme názor takový, že vyvolat a odhlasovat vyslovení nedůvěry této vládě je mediálně působivé, ale Petr Fiala, pan předseda Stanjura, Miroslav Kalousek či další ten plán B nemají. A i když pan předseda Kalousek říkal prostřednictvím pana místopředsedy, že plány B jsou přece jasné, že je dává ústava, no tak za normálních okolností by je ústava dávala nebo je dává, samozřejmě všichni poslanci by ústavu alespoň rámcově měli znát, ale my už přece víme, jaký ten plán B případně bude nebo jaký plán B nastane, protože my tady máme prezidenta, který jasně deklaroval, že pokud padne tato vláda a tím pádem premiér je v demisi atd., tak že znovu jmenuje Andreje Babiše předsedou nové vlády. To znamená, vy ten plán B máte, nemáte, můžete mít, ale já myslím, že ten plán B je jasný. Plán B je jasný, protože ho řekl pan prezident, pokud prostě padne tato vláda, tak další, kdo dostane pověření na to, aby vládu sestavil nebo bude jmenován předsedou další vlády, je Andrej Babiš, což jaksi z pohledu pana prezidenta logiku má, je tam zřejmě nějaký blízký vztah, ale logiku to nemá politickou v tom, že zboříme tuto vládu v čele s premiérem Babišem a potom necháme jmenovat další vládu panem prezidentem v čele s premiérem Babišem.

My jsme deklarovali - a vím, že možná zejména pro tu opozici, já chápu, že opozice tady není kvůli tomu, aby nás chválila, není tady opozice kvůli tomu, aby chválila ČSSD a nebylo to tak třeba v těch letech 2010 až 2013, my jsme nechválili tehdejší koalici - ale my jsme deklarovali, že odejdeme dnes v pátek ze sálu, když se bude hlasovat o nedůvěře této vládě, protože to hlasování nic nevyřeší. Je to hlasování o kauzách Andreje Babiše a je to hlasování bez představy, co bude dál. Je to jen divadlo opozice a ČSSD u toho být nemusí. Respektive já tu představu jsem předestřel, co bude dál, případně bude jmenován znovu Andrej Babiš. Naše kauzy to nejsou, je to kauza Andreje Babiše, ale my nebudeme přece hlasovat proti vládě, kde máme svých pět ministrů, to by přece nemělo politickou logiku a byl by to nesmysl. Ale tímto se alespoň symbolicky od jeho kauz distancujeme a tím odchodem budeme deklarovat, že se nám nelíbí tyto jeho kauzy či případné kauzy či pseudokauzy, to ať si každý říká tomu, jak chce, a samozřejmě čekáme, že si je vyřeší. My jsme tuto krizi nezavinili, zavinil ji premiér Andrej Babiš a je na něm, aby tyto své problémy vysvětlil. Já vím, že ČSSD nešla do vlády řešit kauzy Andreje Babiše, ale chceme prosazovat náš program a myslím, že se nám to daří, že veřejnost a naši voliči zejména by měli být spokojeni.

My jsme před týdnem prosadili zvýšení minimální mzdy. Pravice tady za těch sedm let zvýšila minimální mzdu, tuším, o 45 nebo 75 korun, o nějaké drobné, za které si koupil za ten měsíc ten, kdo je na minimální mzdě, jedno máslo navíc. My jsme tady za těch několik let minimální mzdu zvýšili velmi zásadně. Já si myslím, že je to pozitivní, že je to věc, kterou ocení občané České republiky. Zařídili jsme nárůst platů především učitelům, sestrám nebo policistům. Konečně snad od příštího roku odpadne to, proti čemu jsme bojovali od roku 2008, kdy tenkrát v rámci toho Topolánkova batohu byla schválena takzvaná karenční doba, zjednodušeně řečeno první tři dny nemoci zdarma. To je něco, co jsme chtěli prosadit deset let, aby se to vrátilo zpátky a konečně se nám to taky podařilo.

Zvýšení důchodů - zásadní věc. Za pravicových vlád se důchody taky zrovna moc nezvyšovaly. Na dobré cestě je taky zálohované výživné. To znamená my ve vládě prosazujeme to, co jsme slíbili voličům, a proto jsme koneckonců také do té vlády šli. Kdyby tedy vláda dneska padla, jaký je ten plán B? (S úsměvem.) Premiér bude opět Andrej Babiš, akorát že ČSSD s největší pravděpodobností ať už formální účastí, nebo nějakou tolerancí bude podporovat SPD, a to bych opravdu této republice nepřál.

My jsme samozřejmě, a já jsem to sám už říkal před malou chviličkou, řekli, že ty osobní problémy pana premiéra zatěžují vládu. Předseda Hamáček přece říkal, že nejlepším řešením podle nás by byl ten slovenský model, nebo model Pellegrini, to znamená odchod premiéra a náhrada jeho osoby někým jiným za jeho hnutí. Ale to víte, že ANO rezolutně odmítlo a Andrej Babiš i prezident Zeman trvají na současném premiérovi v případě pádu vlády. Tudíž alternativou pro tuto vládu je opravdu jen nahrazení ČSSD SPD. A nebo další alternativou při dnešní vládní krizi, nebo politické krizi, ne vládní, při současném rozložení sil jsou předčasné volby, o kterých jsme mluvili, tím myslím ČSSD, ve středu na našem předsednictvu. Tedy v případě, že se premiérovi nepodaří vysvětlit své problémy a nebude ochoten se nechat vystřídat, my můžeme jako suverénní Sněmovna si k tomu říci své, to znamená 120 hlasy tuto Sněmovnu rozpustit, znovu rozdat karty, věřit, že volby dopadnou jinak, než dopadly před rokem a můžeme přeformátovat vládu po dalších volbách. To znamená platí to, co jsme řekli, pokud se ve stávající Sněmovně najde 105 hlasů, tak ČSSD velmi ráda dodá zbylých 15 hlasů pro to, aby se Sněmovna rozpustila a pojďme zkusit ve volbách uspět více, některé z těch stran, než jsme uspěli minule a třeba to bude lepší.

Já bych chtěl ještě zmínit na závěr poslední věc. Už jsem o ní mluvil včera v Událostech, komentářích. Pro mě jsou nyní , bohužel, a některé požadavky opozice těm rozumím, jsou srozumitelné, i když s nimi nesouhlasím, zčásti požadavky opozice ne úplně srozumitelné. Ten minulý týden, tuším, že to bylo v úterý, byla tisková konference, kde jste, a to byla pro mě skoro bizarní směsice stran, vyzývali k rezignaci celou vládu od ODS, KDU-ČSL po Piráty a SPD. Byl tam i pan Okamura, který ovšem o den později zase podpořil pana Babiše, tudíž pro mě je to úsměvné.

Potom jsem také tento týden zaznamenal, že opozice řekla, že jí vadí pan premiér Babiš a že by neměl být premiérem, ale že pokud se vymění premiér, tak vláda nevadí. Tak já myslel, že opozici vláda vadí programově, ideově a ne že je problém s postavou premiéra a pokud se vymění, tak už vláda nevadí a získá u všech zákonů od opozice podporu, protože se změní premiér. Takže co se změnilo od minulého týdne, když už nevadí vláda jako celek, ale jenom premiér Babiš?

Zeptám se možná opozičního bloku, aby to řekl férově, protože já jsem úplně z médií jejich názor nezaznamenal. Jaký vůbec mají postoj k hlasování o rozpuštění Sněmovny? Mají vůbec na něj odvahu? Je tady odvaha toho bloku, těch šesti stran, těch 92 hlasů hlasovat o případném rozpuštění Sněmovny? Jestli by konkrétní strany, které jsou nyní pro to, aby vláda padla, byly pro to, aby se případně Sněmovna rozpustila, protože, jak jsme řekli, ČSSD je připravena dodat těch patnáct hlasů, takže to řešení by mohlo být relativně jednoduché.

Takže na závěr za ČSSD. Já jsem řekl všecko podstatné. Nemůžu mluvit za pana vicepremiéra Hamáčka, který tady už vlastně i sedí, ale resumé je jasné. My tím, že odejdeme, dáváme najevo distanc od problémů pana premiéra. My věříme, že se mu podaří ve velmi blízké budoucnosti své problémy vysvětlit a možná některé věci konkretizovat, ale není řešením to, co navrhuje opozice. Ten plán B nemají, protože plán B je. Pan předseda Stanjura se směje. Ale plán B je, že prostě pan prezident Zeman, pokud padne tato vláda, je připraven jmenovat pana premiéra Babiše znovu, takže plán B je jasný.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama