PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2018 20:12:00

Jak je možné, že vedení ÚSTR je vyšetřováno v tak závažné trestné činnosti

Jak je možné, že vedení ÚSTR je vyšetřováno v tak závažné trestné činnosti

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 19. prosince 2018 k návrhu na volbu kandidátů na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, za chvíli budeme rozhodovat o kandidátovi na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Abychom si byli všichni vědomi, v jaké kritické situaci se tato důležitá paměťová instituce nachází, případně co nového člena rady při výkonu jeho veřejné funkce čeká, ocituji vám nedávné prohlášení Aleše Cimbaly, mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze, které se bezprostředně týká osob ve vedení této důležité paměťové instituce. Cituji: "Byly zahájeny úkony trestního řízení. Věc je vedena pro podezření ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškození finančních zájmů Evropské unie, to vše ve spolupachatelství." Konec citátu. Tolik stručný citát z článku Jana Horáka publikovaného 26. listopadu na serveru Lidovky cz.

K tomu mohu dodat, že z dalších novinářských článků otištěných o této smutné kauze v posledním půl roce vyplývá, že trestní řízení vede příslušné oddělení Národní centrály proti organizovanému zločinu Služby kriminální policie a vyšetřování, které se pro vaši informaci zabývá vyšetřováním trestných činů s odhadovanou škodou vyšší než 150 mil. korun. Pro jistotu opakuji - nad 150 mil. korun. Tento tristní stav jsme nedávno 3. prosince tohoto roku dokonce zde na půdě Poslanecké sněmovny probírali na zvláštním semináři. Položme si otázku, jak je možné, že vedení této instituce je vyšetřováno v tak závažné kriminálně trestné činnosti. Odpověď je jednoduchá - členové Rady Ústavu pro studium totalitních režimů neplnili řádně svoji řídicí a kontrolní úlohu stanovenou zákonem, a to přesto, že nesou za výkon své veřejné funkce zodpovědnost, řekl bych až do výše svého majetku.

Za vrchol absurdity proto považuji, že dva členové rady, jeden stávající a druhý bývalý, přímo zodpovědní za nezvládnutí kontrolních funkcí při nakládání s přidělenými finančními prostředky a správě cizího majetku, resp. vytvoření a udržování korupčního prostředí, jež současnému vrcholnému managementu umožnilo masivně porušovat platné zákony, až to ohrožuje samotnou existenci nejenom Ústavu pro studium totalitních režimů, ale také jemu podřízeného Archivu bezpečnostních složek, jsou opětně nominováni za kandidáty Poslanecké sněmovny do Rady ÚSTR. Za této situace navíc nelze vůbec vyloučit - a upřímně řečeno, vůbec bych se tomu nedivil - že Policie České republiky bude prověřovat také trestní odpovědnost jednotlivých radních a jejich bezprostřední podíl na řízení ÚSTR.

Pro uvedení do širších souvislostí uvádím, že vyšetřování orgánů činných v trestním řízení se zejména týká finančních prostředků z kapitoly státního rozpočtu číslo 355, o jejichž navýšení v souvislosti s tzv. opravou opláštění budovy Ústavu pro studium totalitních režimů rozhodl bývalý vicepremiér Sobotkovy vlády a ministr financí Andrej Babiš a následně i jeho nástupkyně paní ministryně Alena Schillerová. To říkám včas, v dostatečném předstihu před volbou nového člena rady, aby nevznikly nějaké pochyby, že by představitelé hnutí ANO, mohli být zapojeni do machinací s veřejnými prostředky, které prováděli a zjevně stále ještě provádějí vedoucí představitelé ÚSTR, najmenovaní do svých funkcí z popudu tehdejší sociálně demokratické většiny v Senátu, resp. za asistence jejich vzorných spojenců v Radě Ústavu pro studium totalitních režimů.

Aby nebylo žádné mýlky, anebo aby nebylo dotčeno dobré jméno dalších navržených kandidátů, o nichž budeme nyní rozhodovat, uvádím, že se tato moje informace uvádějící do souvislosti pozadí nadcházející tajné volby, netýká těchto kandidátů: pana Pavla Kuglera, pana Jiřího Padevěta a pana Mikuláše Pešty, kteří až dosud členy Rady ústavu nebyli.

Chci vás všechny v této souvislosti požádat: z těchto kandidátů vybírejme a pouze těmto kandidátům dejme své hlasy.

Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk z pravé části jednacího sálu.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama