Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.12.2018 20:15:00

Opravdu nejde o nějaký populistický dáreček voličům

Opravdu nejde o nějaký populistický dáreček voličům

Komentář na facebookovém profilu k odmítnutí návrhu na zrušení karenční doby Senátem

Senátoři sice zamítli náš návrh na zrušení karenční doby, věřím ale, že i přesto brzy skončí nesmyslné, asociální a nefunkční trestání zaměstnanců za nemoc!

Chci moc poděkovat všem senátorům, kteří náš návrh podporovali. Znovuobnovení proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci je dlouhodobý závazek ČSSD a byla to také naše podmínka vstupu do vlády s hnutím ANO.

Ti, kteří teď tvrdí, že jde jen o „vánoční dáreček“ ČSSD voličům, bych ráda něco připomněla. Dvě třetiny zaměstnanců, kteří onemocní, na neschopence nezůstávají. Bojí se totiž drastického výpadku příjmů a nemoc buď přecházejí, nebo si na ní vybírají řádnou dovolenou. Ukázalo se také, že karenční doba nefunguje – krátkodobá nemocnost je dnes už na téměř stejné úrovni jako před jejím zavedením. Naopak se ukazuje, že je zdraví škodlivá – dlouhodobá nemocnost poměrně výrazně stoupla.

Ne, opravdu nejde o nějaký populistický dáreček voličům. Jde o naprosto racionální a lékaři zpravidla podporovaný krok. Upřímně doufám, že asociální karenční doba 1. 7. 2019 přeci jen přestane platit a že už nikdo nic podobného nikdy neprosadí!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama