doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2011 15:36:00

Překonat nehumánní a nespravedlivý systém

Překonat nehumánní a nespravedlivý systém

Média v posledních dvaceti letech českým občanům líčí kapitalismus jako nejdokonalejší a jediný možný společenský systém.

Ty, kdo jej chtějí demokraticky změnit a vedou diskusi o nutnosti jeho překonání, většina médií skandalizuje, cenzuruje a vede proti nim permanentní kampaň.

O tom, že i v nejbohatších zemích nemizí, ale spíše početně rostou vrstvy sociálně slabých, že jen v samotné Evropské unii existují mnohamilionové zástupy lidí bez práce a bují politická a hospodářská korupce a systémové omezování základních, sociálních a ekonomických lidských práv většiny, se z mnohých médií dozvídáme, pokud vůbec, jen jaksi okrajově.

Protesty proti nedemokratickému systému nekontrolované moci majetných a vlivných jsou v médiích zlehčovány, často zcela zamlčovány či ignorovány. Kritické názory sociálně slabých, politické názory a programové koncepty levice a všech demokraticky smýšlejících dostávají i ve veřejnoprávním Českém rozhlasu a České televizi velmi málo prostoru v porovnání se záplavou komerční reklamy a jednostranných pravicových diskusí.

Občan je trvale vystaven záplavě samochvalných přehlídek a monologů nejrůznějších reprezentantů a sluhů majetkových a mocenských elit. Přesto jsme mohli v sobotu 15. října zaznamenat něco nového. Ani cenzurou a pravicovou orientací skrz naskrz prosáklá soukromá a veřejnoprávní média nemohla občanům České republiky zatajit informace a záběry projevů nespokojenosti ze sobotní celosvětové demonstrace, při které v mnoha zemích statisíce protestovaly proti nelidskému a neodpovědnému chování a jednání bankéřů, finančníků a politiků.

Ulicemi Říma pochodovalo v sobotu v protestu proti sociální nespravedlnosti systému a neodpovědnosti zkorumpovaných elit pokojně na 200 000 lidí. Vedle toho stovky radikálů zaútočily kameny a zápalnými lahvemi na hlídkující policisty, rozbíjely výlohy bank, zapalovaly auta.

Policie zasahovala vodními děly a slzným plynem, na 70 lidí bylo zraněno a 12 zatčeno. V New Yorku, kde trvají protesty na Wall Streetu proti kriminálnímu a neodpovědnému jednání bankéřů už od září, se sešlo 50 000 protestujících, z nichž policie 80 zatkla. Jinde ve Spojených státech, postižených finanční krizí a vysokou nezaměstnaností, nebo v Evropě, do ulic vyšly další tisíce lidí.

V Praze bohužel protestovalo proti politické situaci a neodpovědnosti politiků jen 200 až 300 lidí. Přitom s ohledem na korupční a klientelistickou povahu české vládní koalice průzkumy ukazují, že prokorupční Nečasově vládě a zkompromitovaným stranám koalice vyslovuje nedůvěru výrazná většina veřejnosti.

Co sobotní protesty znamenají? Troufám si tvrdit, že v souvislosti se současnou hospodářskou a finanční krizí systému jde o cenné projevy občanského odporu proti skutečným držitelům moci. Veřejnost si začíná uvědomovat, že slova demokracie a svoboda ztrácejí ve světě, ovládaném finančním kapitálem a zkorumpovanými politiky, věcný obsah.

Začíná cíleně protestovat proti nikým nekontrolovaným finančním a majetkovým baronům a diktátorům, kteří si kupují jednotlivé politiky, média i celé volební kampaně a výsledky voleb. Navzdory dlouholetému účinnému vymývání mozků začínají sociálně slabé a střední vrstvy v důsledku finanční krize vnímat, že je to právě cynismus neodpovědných elit, co ohrožuje kvalitu života a zhoršuje standardy základních lidských práv.

Je zřejmé, že bez demokratického omezení moci těchto elit a bez postihu jejich neodpovědnosti a mnohdy vyloženě kriminálního jednání je moderní společnost a civilizace vystavována stále většímu ohrožení. Protesty vyjadřují poznání, že v zájmu slušné lidské existence lidí a v zájmu přežití civilizace je nutné nedemokratický a sociálně nespravedlivý systém nekontrolovatelné moci zkorumpovaných a všeho schopných překonat.

To ovšem znamená stavět naši budoucnost nikoliv na sobectví, ale na skutečné solidaritě. Pak nás stále méně a méně bude svírat chamtivost, tupost a zkorumpovanost novodobých papalášů.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec PS PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama