Jan Vondrouš

  • NE-VOLIM.CZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2019 15:15:44

Sociální demokraté s novým názvem skončí

Sociální demokraté s novým názvem skončí

Dnes proběhla médii zpráva, že naše druhá levicová strana na politickém spektru – sociální demokraté, chtějí změnit zkratku na SD.

 

Je pravdou, že ta strana sama se sebou musí něco udělat! Odcházejí z ní politické elity, mladí se nehrnou. Lidský potenciál se tak pomalu přibližuje k bodu, kdy stranu budou ovládat ti, kteří budou spíše symbolicky vzpomínat na její slavnější období, než aby reálně dělali levicovou politiku pro lidi.

 Také ta levicovost se jim již vytratila, protože nejsou schopni pochopit, že předhánět se s hnutím ANO na systému drobečků předhazovaných společnosti a medializovaných jako obrovský úspěch, je cesta do politických pekel. Neřeší se totiž podstatné věci. Neřeší se například to, že i když se přidalo důchodcům v průměru 900,-Kč, tak reálně, díky zvyšování cen a hlavně energií, na tom budou o cca 5% hůř. Ale to je levicová politika SOC-DEM a hnutí ANO2011, řka: však oni si zvyknou, hlavně když nám to zase hodí do uren…

 Neřeší se ani personální politika, která rozděluje sociální demokraty na dva nesmiřitelné tábory, jako by ani nebyly ve stejné straně. Na ty, kteří podporují Miloše Zemana se všemi jeho nechutnými podrazy, sliby, názory a na druhé, kteří sice prezidenta neobdivují, zato jsou v područí Petříčků a podobných kluků oligarchů, kteří tu stranu také přesvědčivě nedovedou k vítězným volbám.

 Pak jsou tu finance které soustavně visí nad stranou jako damoklův meč a čím déle ještě budou viset, tak tím víc se od této strany budou voliči odvracet zády. Je jedno jestli SOC-DEM nakonec dluh vůči Altnerovi zaplatí, či nikoliv, zda soud vyhraje nebo ne, podvědomě společnost cítí, že zkrátka dělají něco, co by se dělat nemělo.

 A tak aby problémů nebylo dost, nebo dost možná, aby se tyto problémy zakryly, přišlo vedení naší historicky slavné levicové strany se skvělým nápadem – změnit značku. Nevím, zda se Janu Hamáčkovi zdá zkratka ČSSD příliš dlouhá, nebo zda je to opravdu jen zástěrka, nicméně je to cesta do pekel. Zkratka SD totiž evokuje všechno možné,  zcela určitě ale ne sociální demokraty. První co mne osobně napadlo, je spojitost s německou bezpečnostní službou, kterou vedl náš proslulý protektor Reinhard Hendrich.  Nevím koho to skutečně napadlo, ale prostě toto spojení se mi zdá velmi nešťastné. Má to však ještě jeden podtext. V 90. letech již jednou značka SD v rámci politického spektra byla. Byli to Svobodní demokraté Jiřího Diensbiera staršího – převtělené Občanské fórum, které neplatilo dluhy, které následně přebralo Občanské hnutí přejmenované na ony Svobodné demokraty. A ti, zase aby zakryli ony dluhy, tak se velmi chytře spojili s tehdejšími národními socialisty a tak dluhy opět putovaly dál, až ČSNS musela prodat dům v centru Prahy.

 Ti Svobodní demokraté, sloučení s tehdejší LSNS (poté ČSNS), získali ve volbách v roce 1996 cca 2,05%. Přijde mi to tak trochu symbolické. Je jen otázka, jestli tohoto výsledků chtějí skutečně změnou názvu dosáhnout i sociální demokraté.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama