Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2019 16:45:00

200 dní v úřadu

200 dní v úřadu

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) bude v pátek 15. února 2019 přesně 200 dní v čele resortu. Za dobu jejího působení se podařilo prosadit několik zásadních změn, které se pozitivně dotkly občanů České republiky.

 Do budoucna plánuje MPSV provést revizi sociálních dávek s cílem systém zjednodušit, zpřehlednit a zabránit možnému zneužívání.

„Jako nejvýznamnější úspěch vnímám nárůst minimální mzdy o 1150 Kč. Podařilo se také zvýšit příspěvek na péči ve III. a IV. stupni, zvýšit platy ve veřejné sféře a zrušit takzvanou karenční dobu. Od nového roku došlo k historicky největšímu navýšení důchodů," říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se aktuálně zaměřuje na revizi sociálních dávek. Na nepojistné sociální dávky se v loňském roce vydalo téměř 73 mld. Kč. Více než 90 procent šlo rodinám s dětmi, seniorům a zdravotně postiženým lidem. Podle analýzy MPSV byly nejvyšší náklady na příspěvek na péči (26 mld. Kč), rodičovský příspěvek (25 mld. Kč) a dávky na bydlení (9,6 mld. Kč). „Ministerstvo práce a sociálních věcí chce do systému sociálních dávek vnést více spravedlnosti. Prostor pro změny vidíme především u dávek na bydlení," dodává ministryně.

Východiska pro diskuzi k možným návrhům MPSV na parametrické změny dávek na bydlení:

  • zjednodušení systému dávek na bydlení
  • aktivizace jako předpoklad výplaty dávek v hmotné nouzi
  • dávka pouze do obyvatelných bytů
  • dávky jen pro osoby, které fakticky užívají bydlení
  • dávky pouze pro nemajetné osoby
  • spravedlivější nastavení výše uznatelných nákladů na bydlení
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama