JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2011 23:13:34

Omluva a odškodné pro blokádníky. Trochu nelogické soudní rozhodnutí

Omluva a odškodné pro blokádníky. Trochu nelogické soudní rozhodnutí

Ekologičtí aktivisté mohou jásat. Jejich červencová blokáda na Šumavě proti kácení kůrovcem napadených stromů v lokalitě Na Ztraceném přinesla kýžené ovoce. I když jen na papíře, o to víc důležité.

Krajský soud v Plzni dal totiž za pravdu přírodovědci a jednomu z hlavních organizátorů blokády Mojmíru Vlašínovi, že zásah policie proti blokádníkům byl protizákonný. Blokádníci se tak mohou dožadovat omluvy od státu, dokonce i finančního zadostiučinění. To jim ostatně doporučila i právnička z Ligy lidských práv Zuzana Candigliotová, která Vlašína v soudním sporu zastupovala.  

Co vedlo soud k takovému ortelu? Blokáda prý byla veřejným shromážděním, proto policie měla postupovat podle zákona o shromažďování. Tedy zasáhnout pouze v životě ohrožujících případech. Policie ale vidí celou situaci jinak. Proti odpůrcům kácení zasahovala proto, že spáchali přestupek proti zákonu o lesích. K rozsudku soudu se zatím policie nevyjádřila, není pravomocný. Teprve zvažuje další kroky.

Zdá se až nelogické, co všechno si ekoaktivisté dovolí. Na oko prohlašují, že jim jde o záchranu přírody. Ve skutečnosti ale rozvinuli na Šumavě nechutnou hru, ve které jde o jediné: o vytvoření neprostupné divočiny podle kategorie IB, kde budou platit rozsáhlé zákazy vstupu a kde ekosystémy budou ponechány bez zásahu člověka. Svalují vinu na kdekoho, momentálně je jim nejvíc trnem v oku ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský.  Tvrdí, že chce na Šumavě vykácené kopce a obchod se dřevem. Přitom mnozí z aktivistů nemají o skutečném stavu přírody na Šumavě ani potuchy, jen jsou, zdá se, zaplacenými vykonavateli vůle vlivných lobistů. Teď si navíc mohou říct i o peníze od státu. Navíc oficiální, chtějí tomu říkat finanční zadostiučinění.

Doufám, že zvítězí zdravý rozum. Že málopočetná skupinka ekoaktivistů, posílená čerstvým rozhodnutím soudu, nebude diktovat lesním odborníkům co smí a co nesmí. Že se znovu nerozhodnou vzít do rukou lana a trubky a nezačnou se opět poutat ke stromům. Proto tu naštěstí jsou logicky uvažující lidé dlouhodobě žijící na Šumavě, více než třináctitisícový dav lidí podepsaný pod peticí Zachraňme Šumavu a odborníci, kteří nedopustí vylidňování Šumavy pod taktovkou ekologických aktivistů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama