Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2019 12:45:00

Za stejnou práci musí být stejná odměna

Za stejnou práci musí být stejná odměna

Komentář na facebookovém profilu k rozdílům v odměňování mužů a žen

 Kdyby na konci roku přišel vedoucí a oznámil, že letos budou třinácté platy, ale dostanou je pouze muži, tak si jsem jistá, že by celá firma byla vzhůru nohama.

A přece se to možná děje a vy o tom ani nevíte. Ve čtvrtek jsme totiž dokončili studii, která se prozkoumala to, o čem se u nás už delší dobu mluví, že muži berou víc než ženy a o kolik.

Už delší dobu víme, že celkově jsou platy mužů o 22 % vyšší než platy žen. I když máme víc vysokoškolaček, tak můžou kritici namítat, že muži jsou častěji na vyšších pozicích, že ženy se spíš starají o rodinu atd.

  Ale na stejné pozici – tedy skutečně za tu stejnou práci, berou muži o 11 % víc než ženy. To je celkově dokonce ještě víc, než kdyby dostávali na konci roku třináctý plat! Je to vážně ostuda, v Evropě jsme druzí nejhorší po Estonsku!

Čísla se liší podle profese a zvlášť špatné to je například v bankách. Kolem čtyřicítky bere bankovní referentka o 15 000 Kč méně než její kolega.

Za stejnou práci musí být stejná odměna. To sociální demokraté říkají odjakživa. Brát má člověk podle toho co umí a že poctivě pracuje, ne podle toho, jak vypadá. Jsem ráda, že mám potvrzené černé na bílém, že to opravdu problém je a slibuju, že se tomu budu věnovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama