Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2011 14:44:21

Problematika ostravských lagun řešení má, otázka je, co tím vláda udělá

Problematika ostravských lagun řešení má, otázka je, co tím vláda udělá

Jak jsem slíbil, tak jsem také učinil. Problematiku ostravských lagun jsem otevřel při interpelacích na členy vlády a pozval ministra průmyslu a obchodu na návštěvu Ostravy, kde oxidy síry v ovzduší překračují mnohonásobně stanovené limity.

Na žádosti o příslib konkrétních opatření, která by vedla k nápravě tohoto problému, však ani po opakovaném dotazu ministr neuvedl žádné návrhy jak situaci řešit.

Likvidace ekologických zátěží v ostravských lagunách s sebou přináší stále se zhoršující stav ovzduší. Oxidy síry tady pravidelně převyšují povolené limity. Situace se vždy na krátko uklidní pouze v případě, kdy si občané, vedení města nebo kraje začnou na nesnesitelný zápach a kvalitu ovzduší stěžovat.

V těchto případech skutečně k alespoň nějaké nápravě, i když jen dočasné, dojde. To je podle mne ukázka toho, že problematika lagun řešení má, jen by musela být ochota ze strany ministerstva řešení přesně pojmenovat a především realizovat. Cílem interpelace bylo otevřít cestu pro jednání s ministerstvem průmyslu a obchodu, které by tuto problematiku mohlo řešit a obyvatelům Ostravy ulehčit život.

Myslím si, že každý den, kdy musíme v Ostravě dýchat vysoké koncentrace síry, je pro nás zdravotně velmi nebezpečný. Proto jsem si přál, aby ministr řešil situaci urychleně. Nejlépe hned. Musím přiznat, že jsem byl v naprostém šoku, když jsem poslouchal první odpověď na mé dotazy od pana ministra. Ve skutečnosti bych to ani odpovědí nenazval. Pan ministr vůbec nereagoval na otázku lagun, ani na nic z toho na co jsem se ptal. Pouze zopakoval to, co obyvatelé Ostravy a okolí vědí již léta a denně si na to naříkají. A sice. jak moc je ovzduší znečištěné a kdo všechno za to může. Co s tím bude vláda konkrétně dělat, jsem se ale od ministra nedozvěděl.

Jako mále plus však vnímám alespoň to, že pan ministr veřejně přislíbil, že bude usilovat o to, abychom bez síry v Ostravě existovali v co nejbližším termínu, nebo že je připraven s námi spolupracovat na hledání a konzultacích dalších řešení.

Tento veřejný příslib nenechám ležet ladem a budu na ministra při každé příležitosti apelovat, aby se problematice ostravských lagun a vůbec kvalitě ostravského ovzduší intenzivně věnoval.

Jako první krok by mohlo být striktní trvání na dodržení původního termínu do kdy má být sanace ostravských lagun dokončena. Je známo, že sdružení, které sanaci provádí, bude o prodloužení termínu žádat. Prodloužení doby, byť o jediný den, kdy budou Ostravu a okolí oxidy síry zatěžovat, je však nepřípustné.

Celé znění interpelace a odpověď ministra je k dispozici na mém webu: http://www.rykala.cz/?p=355

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama