Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2019 7:32:00

Kam umístit lidi, kteří by ztratili nárok na dávky?

Kam umístit lidi, kteří by ztratili nárok na dávky?

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na omezení dávek na bydlení

 Denně poslouchám řeči o tom, že se zneužívají dávky a proto je musíme osekat. Můžeme si to ale opravdu dovolit, aniž abychom většině neublížili? A skutečně tím ušetříme závratné sumy?

Dávky nás stojí 72,7 miliard korun. Z toho 95 % jde opět do rodin s malými dětmi, penzistům nebo zdravotně postiženým. Největší část peněz tvoří příspěvek na péči (26 miliard) a rodičovský příspěvek (25 miliard). Jediné dávky, se kterými se v poslední době nepracovalo a potřebují „refresh“, jsou ty na bydlení. Jde o 9,6 miliard korun, což je o pětinu nižší částka než před pěti lety. Příspěvek na bydlení činí 7,7 miliardy, doplatek pak 1,9 miliardy.

  Dávky na bydlení pobírá zhruba 200 tisíc lidí, jenomže tři čtvrtiny jdou znovu seniorům, rodinám s dětmi a zdravotně postiženým a těm nesmíme ublížit! Na tom jsme se u kulatého stolu tento týden shodli.

Z mého pohledu je teď nejdůležitější najít místa, kam lidi, kteří by ztratili nárok na dávky, umístit. Zejména, pokud jde o seniory, protože na ulici je nechat nemůžeme. I proto potřebujeme zákon o dostupném bydlení a potřebujeme, aby se Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo průmyslu a obchodu do řešení více zapojily. A nesmíme zapomenout plnit našich 15 opatření na boj s obchodníky s chudobou!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama