PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2011 11:02:32

Temelín není jednoznačnou záležitostí

Temelín není jednoznačnou záležitostí

Francie, Rusko a USA. Tyto země mají velký zájem o výstavbu jaderné elektrárny v ČR. Platit budou čeští daňoví poplatníci. Vláda by proto měla zodpovědět několik zásadních otázek;

Potřebujeme skutečně pro potřeby českého hospodářství navýšit výrobu elektrické energie, případně tepla a kolik jí budeme potřebovat v době dostavby Temelína, tj. cca v horizontu dvou desítek let?

Je nezbytně nutné zahájit novou výstavbu jaderné elektrárny, stamiliardovou vládní investici nyní, v době krize, když podle vlády není na vědu a školství, tedy prorůstové investice ani základní sociální zajištění jako je podpora pro zdravotně postižené?

Nejde tuto energii či teplo získat jinou cestou a levněji než za stamiliardy, které budou stát jaderné bloky?

Není na obzoru modernější a bezpečnější technologie než klasická jaderná elektrárna, kterou mají být nové bloky Temelína, a od které většina Evropy ustupuje?

Česká vláda o rozhodnutí dostavět Temelín nediskutuje. Premiér dokonce vyměnil šéfa ČEZu, který podle něj nepracoval v této věci dost intenzivně. Temelín totiž mimo jiné otvírá dveře do nejvyšších pater světové politiky. O tom jsme měli možnost se přesvědčit při nedávné návštěvě místopředsedkyně Senátu a senátního výboru pro životní prostředí v USA. Dostalo se nám historicky prvního setkání členů českého parlamentu s americkým senátorem i kongresmany. Otevřelo dveře i českému premiérovi do Bílého domu a přivádí k nám na návštěvu ruského prezidenta Medvěděva. I francouzský prezident se tváří víc než přátelsky. Není divu. Všichni mají eminentní zájem o tuto obrovskou zakázku znamenající dlouhodobý příjem pro toho, kdo ji získá a možnosti nových pracovních míst zejména v zemi zhotovitele. Proto také nepovažují lobbying za získání této zakázky jako nemorální ani kongresmani ani prezidenti těchto zemí.

Ale Evropská energetické strategie mluví o zvyšování účinnosti, snižování spotřeby elektrické energie a reaktorech čtvrté generace. Jeden typ nového reaktoru mají čeští vědci již v poloprovozu. Za jak dlouho bude tato nová technologie schopna průmyslové realizace? A jestliže tyto technologie jsou již dnes známy, nebylo by lépe výstavbu odložit a zahájit za pět, sedm let nové bloky tou nejmodernější a nejbezpečnější technologií, která nemá problém s jaderným odpadem a nejde zneužít k výrobě jaderných zbraní? Nebylo by pro Českou republiku lepší být na čele technologického rozvoje a své zkušenosti pak prodávat po celém světě? Je skutečně dobré nyní brát za plnou cenu outlet a tím na další století v ČR zmrazit naše šance a realizaci čehokoliv nového v této oblasti? Tyto otázky máme povinnost klást jako čeští politici a měli by je zodpovědět především odborníci z oblasti energetiky.

Alena Gajdůšková,

odborná mluvčí ČSSD pro vědu, výzkum a inovace

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama