JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2011 0:06:08

Staří jsou jen datem narození. Elánu mají víc než mladí

Staří jsou jen datem narození. Elánu mají víc než mladí

Narozeninový dort s dvaceti svíčkami. Jenže jej spravedlivě rozdělit mezi tři sta oslavenců dost dobře nejde. A tak do Klubu seniorů v Klatovech, který právě v letošním roce slaví dvacet let své existence, míří alespoň můj velký obdiv a gratulace.

Za to, co všechno dokázali, za to, jak jsou aktivní, a přání, aby jim jejich elán vydržel minimálně ještě dalších dvacet let.

Největší kus dortu by si zasloužily Věra Heřmánková a Vlasta Šebestová. Pro řadu Klatovanů to určitě nejsou neznámá jména. Psal se rok 1991, když se obě ženy ujaly vedení klubu, který pak už jen začal vzkvétat.

Věra Heřmánková si na začátky před dvaceti lety velice dobře pamatuje: „Bylo to o pletení, háčkování a povídání v klubovně. Tenkrát jsem si řekla: Takhle vypadá stáří? S tím se musí něco udělat. Protože každý senior přece potřebuje dál rozvíjet své tělo, svůj mozek, touží po poznání a své zkušenosti dál předávat. Proto jsme ve skupince tehdy patnácti lidí začali uvažovat o jiném způsobu fungování klubu.“

V klubové kronice se postupně objevovalo stále víc aktivit a hlavně narůstal počet členů. Dnes jich je kolem tří set. A také jejich aktivity jsou víc než pestré. Přesně ve stylu rozvíjet tělo i mozek. Věřili byste například tomu, že pod hlavičkou klubu seniorů funguje patnáct kroužků? Muži i ženy se učí angličtinu a němčinu. Najdete tu kroužek úplných jazykových začátečníků, ale i těch pokročilých. Cvičí jógu, chodí plavat, věnují se turistice, tančí country a založili pěvecký soubor Seniorky, který už vystoupil na řadě akcí nejen v Klatovech, ale i v jednom z plzeňských divadel.

Zapojili se do projektu Adopce na dálku, spolupracují s Domem pokojného stáří, s Diakonií a několikrát pomohli při zátopách. „Snažíme se pomáhat těm, kteří jsou na tom ještě hůř,“ dodala Věra Heřmánková.

A řada seniorů si dobře rozumí i s vymoženostmi moderní doby. Například Věra Heřmánková mi prozradila, že jedna ze členek klubu pravidelně brouzdala po internetu a potíže jí nedělaly ani zprávy ve francouzštině a angličtině. A to ve svých 104 letech!!! To považuji za obdivuhodné.

Klatovští senioři jsou zkrátka důkazem toho, že moudrým lidem škola nikdy nekončí. A v tomto smyslu a pod tímto názvem se nesla i konference, která se konala 17. října v Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze. Zorganizoval ji místopředseda Senátu Parlamentu ČR Petr Pithart, já jsem ji moderovala a do spolupráce se zapojily také místní akční skupiny Pošumaví a Železnohorský region. Už název konference napověděl, že se mluvilo hlavně o celoživotním vzdělávání. Zaznělo k tomu hned několik zajímavých příspěvků. Jeden z nich si připravila právě vedoucí Klubu seniorů z Klatov Věra Heřmánková, která měla tu čest sedět vedle Petra Pitharta. A mluvila nejen o aktivitách klubu, ale i o tom, jak se už několik členů zapojilo do Virtuální univerzity třetího věku. Jak se učí tomu, na co jim v mládí nezbyl čas, nebyly možnosti, zkrátka do problematiky chtějí proniknout alespoň nyní.

A od Petra Pitharta sklidil klatovský klub seniorů slova obdivu. „Bylo to moc krásné setkání. Nevynechala jsem ani možnost prohlédnout si Senát. I když jsem tu byla už asi třikrát, pokaždé se sem moc těším. Je to klenot, který ukazujeme světu,“ dodala Věra Heřmánková.

A já přeji všem členům Klubu seniorů v Klatovech ještě spousty dalších aktivit, skvělých nápadů a tolik elánu. 

Jiřina Rippelová       

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama