Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2019 20:04:00

Návrh počítá se zrušením některých povinností

Návrh počítá se zrušením některých povinností

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2019 k novele zákona o silniční dopravě

 Vážená paní ministryně, vážené kolegyně a kolegové,

já musím teda říct, ještě než řeknu zkráceně zpravodajskou zprávu, tak při vší úctě k paní ministryni pro místní rozvoj - a já vás znám opravdu jako bývalý starosta strašně dlouho - tak musím říct, že bych se nikdy nenadál, že u tak rozsáhlé novely zákona o provozování taxislužby nakonec bude vystupovat vaše osoba a že tady prostě není ať už pan ministr, který buď je na odchodu nebo není na odchodu, ale já doufám, že - je 13.41 - se snad nikdo na nic podrobnějšího nezeptá, protože bych vám to ani nezáviděl, protože tak rozsáhlou novelu prostě nemůžete mít fyzicky nastudovanou. O něčem to svědčí, ale s tím se nedá nic dělat.

Jinak v rámci zpravodajské zprávy, já určitě nebudu hrotit tu situaci teď na závěr tohoto pracovního týdne, ale jedná se o sněmovní tisk číslo 431, bylo řečeno, že jde o vládní návrh. V oblasti taxislužby a v souvislosti s její dílčí liberalizací se upravují pravidla pro provozování taxislužby za využití mnoha populárních mobilních aplikací. Já bych snad chtěl říct, že to je věc, po které volají mnohé strany, které se týkají taxislužby, již mnoho let nebo mnoho měsíců a to, s čím přichází konkrétně Ministerstvo dopravy, je určitý kompromis. Já jsem sám velmi zvědavý, jak v rámci druhého čtení, v rámci případných pozměňovacích návrhů, tento kompromis nakonec pak zohlední ty naše představy, které jsme si do provozování taxislužby dali, ale to uvidíme do budoucna. Bylo tady také řečeno, že tato právní úprava navrhuje redukci povinností dopravců a řidičů taxislužby tak, aby nedocházelo k nedůvodnému zvýhodnění poskytování taxislužby tzv. alternativními způsoby. Právní úprava taxislužby doplňuje o některé instituty, které povedou k lepší ochraně a vymahatelnosti práv zákazníků.

Bylo tady také řečeno, že změna je rovněž navrhována u označování vozidel střešní svítilnou s nápisem "taxi" nebo jiným způsobem zaměnitelným s tímto označením. Zavádí se povinnost označování vozidel evidenční nálepkou vozidla taxislužby. Dále návrh počítá se zrušením některých povinností. Jedná se o upuštění od povinnosti vést záznam o provozu vozidla taxislužby, neboť jeho využití je v dnešní době již omezené. Upouští se taktéž od povinného vybavení vozidla taxislužby aktuálním výpisem z evidence vozidel taxislužby. Další věc, ta se možná týká přítomných starostů nebo zástupců samospráv, v návrhu dochází k omezení rozsahu zmocnění obcí k regulaci taxislužby na svém území. Mimo jiné se zcela vypouští možnost obcí stanovit řidičům taxislužby jako podmínku pro zahájení nebo nabízení přepravy na území obce povinnost prokázat zkouškou znalosti místopisu, obsluhy taxametru a právních předpisů upravujících provozování taxislužby a ochranu spotřebitele. Do zákona o silniční dopravě - asi to je poslední, co zmíním z těch mnoha desítek úprav - se včleňuje speciální úprava vůči úpravě obsažené v zákoně o zaměstnanosti, zohledňující unijní předpisy v oblasti vysílání pracovníků.

Těch změn je tam opravdu velké množství. Já bych možná, pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, tímto asi skončil v rámci své zpravodajské zprávy.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama