Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2019 7:37:00

Každá rodina nemá na soukromé zařízení

Každá rodina nemá na soukromé zařízení

Komentář na facebookovém profilu k chystané novele o sociálních službách.

A dneska znovu na rodnou hroudu. První zastávka - Sociální služby města Kroměříž. Výrazný otisk tzv. sendvičové generace: Mladí jsou na roztrhání, mají malé děti, ale jejich pomoc potřebují i stárnoucí rodiče. V domovech pro seniory je ale nedostatek míst, 1500 lidí je na čekací listině. Kraj sice preferuje terénní a ambulantní služby, jenže lidé s 3. a 4. stupněm závislosti potřebují služby pobytové.

Je sice spousta podobných soukromých zařízení, ale každá rodina na ně nemá. A taky ne každé zařízení z mnoha důvodů vzbuzuje důvěru klientů a jejich rodin. Ačkoliv se mi podařilo letos vyjednat nejvíc peněz na sociální služby a za posledních pět let stouply finance z necelých 8 miliard na skoro 16, pořád je to málo.

Připravujeme novelu zákona o sociálních službách, která by měla stabilizovat jejich financování. V příštích letech chci seniory mnohem více podporovat. A třeba peníze z EU fondů by klidně mohly jít i do masové výstavby domovů pro seniory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama