Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2011 19:02:10

Kauza 191

Kauza 191

Zpanikařená pražská ODS před parlamentními volbami 2010 hledala cokoli, co by pokazilo pověst politiků TOP 09. Jedním z témat, zejména v Praze 6, bylo nařčení Miroslava Kalouska z podpory firem provozujících hazard.

Marné byly racionální argumenty proti mediálním útokům. Necelých 18 měsíců stačilo, aby se skutečná velká hazardní koalice ODS – ČSSD – KSČM odkopala naplno. V rámci projednávání vládního návrhu zákona související se zřízením jednoho inkasního místa – EU proběhlo na 30. schůzi Sněmovny  hlasování o novele loterijního zákona.. Vládní návrh  předpokládal, že z daní  z hazardu půjde 70% do rozpočtu obcí a 30% státu. Zároveň Ministerstvo financí ČR chtělo posílit výdaje na podporu sportu prostřednictvím MŠMT.. Přes koaliční dohodu  hlasy ODS, ČSSD, KSČM a tří hlasů Věcí veřejných prošel pozměňovací návrh, který ponechává třetinu  z výnosů daně  na libovůli provozovatelů hazardu. Až tedy budou zase přažští  ODSáci  napadat Kalouska, prosím, najděte si hlasování číslo 191 ze 30. schůze Sněmovny. Pokud  se spokojíte s neověřováním, tak věřte, že  pro pozměňovací návrh ve prospěch hazardu z Prahy hlasovali – ODS –Jan Florián, Boris Šťastný (předseda pražské ODS), Lenka Kohoutová, David Vodrážka, Pavel Bém, Tomáš Chalupa. Z ČSSD např. Miroslav Svoboda, Petr Hulinský, z KSČM Marta Semelová. Trochu překvapivé je, že mezi známými  moralisty nechybí kladná podpora  např. Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka,  Miroslavy Němcové či pana Humla, Kristýny Kočí a dalších. Jejich novela přinesla  nejméně další miliardu do kapes hazardu. Padl totiž poplatek 20 tisíc korun za každý koncový automat. Dnes  bude zřejmě stačit zaplatit tuto částku  pouze jednou za celý systém. Z TOP 09 pro návrh z dílny modrých hochů nehlasoval nikdo. Pražští poslanci  TOP 09 všichni  hlasovali aktivně proti návrhu, který si nakonec velká hazardní koalice protlačila Sněmovnou. Několik čísel na závěr: Od 1. ledna 2012 nezískají obce (70%) a stát (30%). Díky i výše uvedeným poslancům bude 2.7 miliardy rozdělovat na „dobročinné účely“ i nadále hazardní průmysl. Obce místo  předpokládaných  5.9 miliard korun  budou moci počítat s cca 2.9 miliardy. Navíc schválený model povede k tomu, že bude ministerstvem financí  tato daň nespravovatelná. Místo přesných čísel totiž novela navrhuje dělení na třetiny. A kolik by muselo být  úředníků, aby „dobročinné aktivity „ hazardního byznysu uhlídali?
František Laudát
předseda expertní komise TOP 09 pro průmysl a dopravu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama