JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2011 22:08:51

Tabulky na všechno nepasují

Tabulky na všechno nepasují

Tak trochu to připomíná známý film Sestřičky s Jiřinou Jiráskovou v hlavní roli. Drkotající sanitka s téměř rodící ženou uvnitř a do toho zní uklidňující hlásek sestřičky v podání Aleny Mihulové: „Ještě chviličku, maminko, už tam brzy budeme.“

Filmem režiséra Karla Kachyni se zřejmě nechali inspirovat na ministerstvu zdravotnictví. Pokud by totiž jejich nápad na redukci porodnic prošel, porodů v sanitkách by opět výrazně přibylo.

Co vůbec ministerstvo zamýšlí? Zatím avizovalo zrušení 6500 akutních lůžek v nemocnicích po celé republice. V reálu to bude vypadat tak, že koncem roku vypoví pojišťovny se všemi nemocnicemi smlouvu a po novém roce je čeká licitace. Další regulace se plánují na rok 2013. Tentokrát by přišly na řadu porodnice. Tam, kde se ročně nenarodí víc než osm set dětí, zavíráme.

Pro Klatovsko a Domažlicko neuvěřitelná představa. V Domažlicích otevírali novou porodnici v nové nemocnici před šesti lety. Vloni tu přivedli na svět přibližně 700 miminek. Na jednoho lékaře připadá 150 porodů. Jezdí sem maminky i z Klatovska. Jenže ani sebelepší péče by zřejmě tuto porodnici nezachránila. Chybí pomyslná stovka dalších miminek.

Porodnice v Klatovech je na tom podobně. Za posledních pár let zpátky se oddělení hodně vylepšilo. I tady si maminky péči a přístup chválí. Jenže v roce 2009 tu přivedli na svět 545 miminek a vloni 494. Opět do cílové osmistovky miminka schází.

Jediný, kdo do počtů ministerstva zapadá, je Fakultní nemocnice v Plzni s více než třemi tisíci miminek ročně.

Ministerstvo zdravotnictví si vyžádalo posudek od České gynekologické a porodnické společnosti. Konkrétní čísla ale k dispozici dosud nemá. Trochu uklidňující informace zatím přichází od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Rušení porodnic by se zatím týkalo zřejmě jen Stodu a Rokycan. Klatovští jsou sice pod hranicí pěti set dětí ročně, ale díky otevření nového monobloku se špičkovým zařízením v příštím roce se péče kvalitativně posune dopředu.

I když ještě žádné rozhodnutí není konečné, pevně doufám, že k němu nedojde. Stačí jeden příklad za všechny. Maminka ze Železné Rudy se začínajícími porodními bolestmi usedá do auta či sanitky a do nejbližší porodnice (v tomto případě by to byla Plzeň) ji čeká 80 kilometrů. Za příznivého počasí ji řidič zvládne za hodinu a čtvrt. V zimě za ještě jednou tolik. Pokud nebude po ruce šikovná sestřička, stejně jako už ve zmíněném filmu Sestřičky, nechci ani domyslet, jak to všechno dopadne.

Uvažujme proto trochu lidsky. Počítat miminka a sestavovat z nich tabulky není stejné jako počítat housky na krámě. Tabulky totiž na všechno nepasují.

Jiřina Rippelová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama