Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2019 6:42:00

Bez obcí bychom netušili, co v praxi skutečně funguje a co ne

Bez obcí bychom netušili, co v praxi skutečně funguje a co ne

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo vítěze soutěže „Obec přátelská rodině a seniorům 2019“. V rámci této soutěže byly v pěti kategoriích oceněny obce, které přišly s výjimečnými projekty v oblasti proseniorské a prorodinné politiky.

V letošním druhém ročníku soutěže bylo mezi vítěze rozděleno více než 18 milionů korun na podporu těchto projektů. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) předala oceněným diplomy a symbolické šeky na slavnostním vyhlášení, které se uskutečnilo v pražském Hrzánském paláci v úterý 25. června 2019.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 37 obcí v 5 kategoriích, rozdělených podle počtu obyvatel. Soutěže se mohou účastnit všechny obce, města, statutární města a městské části z celé České republiky.

„Podpora rodin a seniorů patří jednoznačně mezi mé hlavní priority. Tato soutěž je jednou z možností, jak můžeme podpořit snahu obcí o vytváření prostředí přátelského rodině a seniorům. A práce obcí je zcela klíčová – jsou totiž lidem nejblíž. Znají jejich každodenní potřeby i problémy. Na lokální úrovni vznikají bezprostřední nápady, které se často ukáží jako skvělá řešení i na celonárodní úrovni. Bez obcí bychom netušili, co v praxi skutečně funguje a co ne.“ říká ministryně Jana Maláčová.

Ocenění formou dotace je udíleno na základě žádosti o podporu aktivit, rozvíjejících aktivní rodinný a seniorský život. Finanční prostředky jsou využívány například k pořádání různých kulturních akcí, které jsou možností pro setkávání a aktivní komunitní život. Obce využívají tyto prostředky také za účelem vzdělávání veřejnosti, poskytování různých typů poradenství, organizaci seminářů, ale i zřizování family a senior pointů.

Mezi 12 obcí bude rozděleno 8 740 750 Kč z I. dotační oblasti Obec přátelská rodině. Ta je vyhlašována již jedenáctým rokem Ministerstvem práce a sociálních věcí a Stálou komisí pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve spolupráci s Rodinným svazem ČR, Sítí pro rodinu, Svazem měst a obcí ČR a Sdružením místních samospráv.

Celkem 9 461 871 Kč bude dále podpořeno 15 obcí z II. dotační oblasti Obec přátelská seniorům. Ta byla letos MPSV ve spolupráci s Radou vlády pro stárnutí populace a Sdružením místních samospráv vyhlášena potřetí.

Přehled oceněných obcí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama