Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2019 17:08:00

Abychom nevylili vaničku i s dítětem

Abychom nevylili vaničku i s dítětem

Projev na 10. schůzi Senátu dne 25. 7. 2019, ke změně zákona o investičních pobídkách.

Děkuji, pane místopředsedo vlády, pane ministře, kolegyně, kolegové. Já mám několik poznámek spíš na tu diskusi, která tady proběhla.

Zaprvé chci říci, že ten návrh podpořím. Myslím si, že je to návrh, který vychází z dobrého zmapování, z realistického pohledu na minulost, ale i současnost investičních pobídek. Já si také umím představit, že by pobídky nebyly, ale, prosím vás, myslím si, že to je chiméra. Pobídky by musely minimálně podobně se nacházející země, prakticky všechny země regionu a světa také zrušit. Pokud budou existovat pobídky, a ony existují na území, která jsou našimi konkurenty, s kterými pomyslně závodíme o získání lukrativních, zejména sofistikovaných a pracovních příležitostí s velkou přidanou hodnotou, tak si myslím, že se nemůžeme chovat jinak. To je logika, která se nechá těžko vyvrátit.

A to je u řady dalších věcí, zemědělské dotace apod. Pokud nedojde k nějakému celoevropskému, respektive spíše světové dohodě, tak nějaké zásadní skoky spíše ekonomiku můžou vychýlit a poškodit.

Myslím si, že návrhy směřují skutečně k tomu, aby se motivovalo to, co nám zajišťuje budoucnost. A to je to zainteresování do vývoje, výzkumu. Jsem rád, že se v současné době nezapomíná ani na základní výzkum. Byly doby, kdy to pomalu bylo něco nemravného. Chci ještě říci jednu věc. Tady se hovoří, že je potřeba podporovat regiony, já s tím souhlasím. Samozřejmě ty regiony, které mají strukturální problémy, myslím si, že už se dost vyřešilo. Je to vidět, ale samozřejmě ještě hodně zbývá. Ale dovolím si říci, protože tu zaznělo, že pobídky směrem např. k BOSCH České Budějovice byly nepotřebné, že to není pravda. Není to pravda, protože nezapomínejme na jednu věc, abychom nevylévali vaničku s dítětem, že jsou regiony, které sice nikdy neměly vysokou nezaměstnanost, neměly takové velké objemové restrukturalizace, jako třeba bylo Kladensko, severní Morava, Ostrava, ale, prosím vás, ta příjmová, výdělková úroveň a životní úroveň v těch regionech není vysoká. Ti lidé si na to zvykli, umí se s tím vyrovnat, ale není vysoká.

A já musím říci, díky tomu, že např. Vysočina, můj senátní obvod, konkrétně Humpolecko prošlo velmi bolestivým obdobím. Řekněme 10 let po politických změnách, nebo i méně let, tak se podařilo na Humpolecko dostat celkem zajímavé investory. Zrovna tak se to týká i Jihlavy. A díky tomu dneska Kraj Vysočina, kde mám tu čest tu západní část zastupovat, má vyšší příjmovou úroveň, než mají jižní Čechy. Díky těmto investicím. A proto já, jako senátor za východní část Jihočeského kraje, musím odmítnout to, že by se něco mělo striktně rušit.

Samozřejmě že větší objemy investičních pobídek směrem k investorům jsou vázány na to území, kde máme problémy. A je to naším celospolečenským zájmem nemít v zemi velké rozdíly mezi regiony, ale na druhou stranu já bych třeba nesouhlasil s tím, abychom nepodpořili nějaká vědecká pracoviště nebo vývojová pracoviště, které zahraniční investoři chtějí mít v Praze. Ano, mnoho investorů – a já vím, že když třeba přicházela Toyota do České republiky, ona nechtěla na severní Moravu, protože bohužel tam byly takové přízemní pro nás, ale pro investory ne, že oni chtějí být blízko hlavního města, blízko velkého letiště a další a další. A my jsme se mohli rozhodnout, buď ne, anebo ano. A my jsme myslím udělali dobře, že jsme se rozhodli, že ano. Byť si myslím, že už toho automobilového průmyslu v České republice, jakési monokultury, je dost. Ale na druhou stranu v té době to bylo rozhodnutí zcela správné.

Takže já jenom chci varovat před tím jednostranným pohledem. Obecně souhlasím, že je potřeba podporovat regiony, zejména infrastrukturu, které jsou přece jen ještě v období jakési restrukturalizace, ale na druhou stranu říci, že jsou regiony, kam by ty peníze neměly přijít, protože je potřeba vícero ukazatelů vzít v potaz, nejen ten, že nezaměstnanost je nízká. Jsou také ukazatelé životní úrovně, vzdělanosti. Není dobrá věc, že některé regiony, konkrétně je to Vysočina, ale i třeba jižní Čechy, koeficient vzdělanosti mají podstatně nižší, protože mladí lidé, kteří tam vystudují střední školu, odcházejí na vysokou do center největších měst, která máme v zemi. A po škole se nevrací, protože vhodné zaměstnání, dobře placené zaměstnání v regionech nenacházejí a zůstávají ve velkých centrech.

Takže podpořím tento návrh, myslím si, že je na současné poznání naší praxe realistické a že to jde správným směrem. Za nějaký čas se to třeba bude muset zase změnit. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama