Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2019 8:09:42

Nadstandardní valorizace pomůže lidem na hranici příjmové chudoby

Nadstandardní valorizace pomůže lidem na hranici příjmové chudoby

Důchody v příštím roce porostou o víc než dříve zákonem stanovenou valorizaci. A to v průměru o 900 Kč.

 Vláda schválila nařízení předložené Ministerstvem práce a sociálních věcí, kterým se stanoví potřebné parametry pro výpočet nových důchodů a zvýšení již vyplácených důchodů od ledna 2020. Nadstandardně si polepší senioři snižšími důchody, kteří jsou ohrožení chudobou. „Jsem ráda, že schválená nadstandardní valorizace pomůže lidem, kteří se často pohybují na hranici příjmové chudoby. Není spravedlivé ani důstojné, aby lidé po tolika letech poctivé práce a měli důchody nižší než 10000 Kč měsíčně,“ uvedla ministryně Maláčová.

Navýšení důchodů bude, stejně jako loni, nejvyšší v historii. Průměrný starobní důchod, který je v současnosti 13 500 Kč, by měl od ledna příštího roku dosahovat 14 400 Kč. Základní výměra důchodu se zvýší o 220 Kč na 3490 Kč, tedy na 10 % průměrné mzdy. Procentní výměra důchodu se zvyšuje o 5,2 % a navíc o pevnou částku 151 Kč.

Navýšení důchodů od 1. ledna 2020

Navýšení důchodů bude mít pozitivní dopad především na důchody žen, jejichž penze jsou dle statistik nižší, než penze vyplácené mužům. Ženy totiž část kariéry obětují péči o děti a příbuzné. To se pak promítá vjejich důchodech. Současný průměrný důchod seniorů je 15 486 Kč, u seniorek činí průměrný důchod 12 858 Kč. Ženy si v průměru polepší o 6,77 %, muži o 6,50 %. MPSV navíc připravuje soubor opatření, které mají do budoucna nespravedlnosti v penzích mužů a žen narovnávat.

Společně se zvýšením důchodů dojde k navýšení příplatků k penzím účastníků odboje a osobám rehabilitovaným. Tyto příplatky se zvýší stejně jako procentní výměra u vyplácených důchodů, tedy rovněž o 5,2 % a pevnou částku 151 Kč.

Schválené nařízení obsahuje stanovení hodnot příslušných parametrů, které jsou nutné pro vyměřování nových důchodů vroce 2020 a valorizaci již vyplácených důchodů. Parametry se opírají o údaje, které zjišťuje Český statistický úřad, a hodnoty jsou vypočítávány podle příslušných pravidel, obsažených vzákoně o důchodovém pojištění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama