Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2019 20:35:12

Rozčílil mě pan ministr průmyslu a obchodu, Karel Havlíček

Rozčílil mě pan ministr průmyslu a obchodu, Karel Havlíček

Komentář na facebookovém profilu k uplynulému týdnu a plánům

Přeji všem hezkou neděli,

tentokrát po návratu ze skvělého Dne pro rodinu, kterou pořádala plzeňská ČSSD. A že tam bylo plno! Dopoledne jsem s rodinou navštívila i plzeňskou zoo, kde jsem poprvé v životě krmila žirafu. Asi nemusím připomínat, že Plzeň je také rodiště Karla Gotta, s nímž jsme se včera v katedrále Svatého Víta rozloučili.

Jaký jste měli týden? Já musím říct, že mě v týdnu rozčílil pan ministr průmyslu a obchodu, Karel Havlíček, který ve středu řekl, že růst minimální mzdy na 15 tisíc korun je moc. Já si naopak myslím, že je to moc málo. Jen ať si kolega Havlíček zkusí žít za těch dnešních 13350 korun! Otázka je také, jak je možné, že slovenská ekonomika růst minimální mzdy na 15 tisíc korun zvládne a proč by to ta česká zvládnout neměla. A připomínám, že vyšší minimální mzda sníží závislost lidí na sociálních dávkách a pomáhá, aby mzdy rostly všem ostatním! A já si myslím, že lidé, kteří poctivě pracují, mají mít důstojný život!

Na růstu minimální mzdy se shodnu i s panem prezidentem Zemanem, kterého jsem navštívila ve středu. Probírali jsme celou mou agendu, jak chci změnit dávky, sociální služby a načali jsme i mou důchodovou reformu.

Zítra nás čeká další debata v koalici o zálohovaném výživném. Nebude to jednoduché. Klíčové je pro mě, aby Ministerstvo spravedlnosti přestalo dělat mrtvého brouka a konečně zlepšilo vymáhání alimentů od neplatičů. Mysleme na to, v jakých materiálních podmínkách vyrůstají děti, na které jejich otcové kašlou. Jak jim máme vysvětlovat, proč nemají na školní obědy, kroužky nebo sportovní kurzy? Dávky mají pomáhat potřebným, ale klíčové má být vymáhání alimentů. Také se mi nelíbí reakce: Ať se ženské postarají, mohou si za to samy! Stát by je měl mít v úctě a pomáhat jim, ne se na ně dívat spatra.

A když už jsme u těch zaměstnaných žen, zaujala mě statistika, podle níž jsou české matky v Evropě nejpracovitější. Což dokresluje další dluh státu vůči ženám. Proto jsem ráda, že zítra podepíšeme jako zástupci koalice a tripartity gentlemanskou dohodu ohledně Zákoníku práce, kde přicházím s tzv. sdíleným pracovním místem. Pevně doufám, že matkám s malými dětmi můj návrh pomůže.

Čím se každopádně chlubit můžeme, je vysoká míra celkové zaměstnanosti. Oproti předchozímu měsíci klesl v září počet žadatelů o práci o dalších 2822 osob. A tento týden také Poslanecké sněmovna schválí vyšší rodičovskou, kterou jsme jako sociální demokraté lidem slíbili.

Víc už toho dnes na vás nevychrlím, je nejvyšší čas dát dohromady síly, abychom úspěšně zvládli příští týden. Pro mě začne smutně??, pohřbem Vlasty Chramostové. Skvělé herečky a skvělé ženy, která měla odvahy na rozdávání a ze všech životních nástrah vyšla se ctí. Měla jsem ji moc ráda.

Vaše

Jana Maláčová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama