Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2019 10:45:00

Zařazení obcí by mělo být v souladu s příslušným regionem

Zařazení obcí by mělo být v souladu s příslušným regionem

Krajské zastupitelstvo podpořilo návrh změny na zařazení vybraných obcí do libereckého senátního obvodu.

Zastupitelstvo Libereckého kraje dnes podpořilo návrh senátora Michaela Canova na změnu zařazení měst Hrádek nad Nisou a Chrastava a obcí Bílý Kostel nad Nisou, Chotyně, Janovice v Podještědí, Kryštofovo údolí, Nová Ves nad Nisou a Rynoltice ze senátního obvodu Česká Lípa do senátního obvodu Liberec. Senátor Canov tím usiluje o schválení změny v ústavním zákoně.

„Návrh změny mi přijde velice smysluplný a odpovídá logickému územnímu členění obcí. Například pro obyvatele Chotyně či Hrádku nad Nisou je dodnes nepochopitelné, proč si volí svého senátora až v České Lípě. Zařazení obcí by mělo být v souladu s příslušným regionem. Podnět pana senátora Michaela Canova proto velice vítám,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

Senátor Canov ve svém dopise členům krajské rady vysvětlil, že současné senátní obvody ignorují přirozenou spádovost a často překračují hranice jednotlivých krajů. Jeho návrh souhlasně projednala zastupitelstva všech dotčených obcí a krajská rada na své schůzi v úterý 15. října 2019. Z přítomných 39 zastupitelů jej dnes podpořilo 34 z nich.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama