ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2019 22:04:00

Veřejnoprávní televize plní úkoly vyplývající ze zákona o České televizi

Veřejnoprávní televize plní úkoly vyplývající ze zákona o České televizi

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2019 k Výroční zprávě o činnosti České televize v roce 2017

 Vážení páni ministři, ministryně, vážení kolegové.

V návaznosti na moji předchozí výroční zprávu, kterou jsme projednávali v dnešních dopoledních hodinách i předchozích dnech bych tedy chtěl přednést zprávu týkající se roku 2017.

Rok 2017 byl pro Českou televizi úspěšným a zároveň náročným rokem. Jednalo se o volební rok, ve kterém provázela vládní krize vlastně měsíců činnost veřejnoprávních médií a Česká televize si přitom musela udržovat nestranný pohled na vnitropolitické dění, což je určitě vždycky složité pro veřejná média, aby se jim to podařilo.

Já se domnívám, že obdobně jako je to vedeno ve zprávě, kterou nám předložila Rada České televize, že se v této náročné zkoušce podařilo České televizi obstát a vnitropolitický vývoj v České republice toho roku (nesrozumitelné) se zadařil České televizi poměrně slušně mapovat, sdělovat veřejnosti a přitom nesklouznout ke komentářům, které by ji již nepatřily do média veřejné služby. A rovněž mě těší, že jak jste četli ve zprávě, důvěryhodnost České televize se v daném roce pohybovala na vysoké úrovni v aktuálně v číslech daného roku většina veřejnosti, to znamená 70,5 % diváků souhlasila s výrokem, že Česká televize je důvěryhodná. Tuto skutečnost potvrzuje fakt, že pro dvě třetiny diváků podle statistik a čísel byly Události v roce 2017 nejvíc důvěryhodnou zpravodajskou relací. Zdůrazňuji Události s velkým U, abychom věděli, že se bavíme o tom jednom konkrétním pořadu, což je jeden z nejlepších výsledků od začátku takto měřených výzkumů, který se datuje od roku 2013.

V mezinárodním srovnání pak Události se ve výzkumu důvěryhodnosti zpravodajských relací umístily na třetí pozici, a to např. před BBC News, či o více než třicet procentních bodů si vedly lépe, než relace v sousedních zemích, např. v Polsku, nebo i dokonce oproti slovenským zprávám RTV. Česká televize jako celek dosáhla ve skupině 15+ v daném roce podíl sledovanosti, tzv. share, 29,2 %. Stanice ČT1 dosáhla celodenního podílu na sledovanosti 15,34 %. Byla v ČR druhým nejsledovanějším hlavním programem. A meziročně došlo k mírnému poklesu, což je potřeba si přiznat podle čísel.

Program ČT2 v podstatě zopakoval výkony z roku 2016, a což je potěšující v evropském srovnání stále zůstávají velmi úspěšnými program ČT24 a ČT sport. O Déčku není potřeba hovořit. Víme, že dlouhodobě Déčko je nejzdařilejší projekt daného typu v rámci veřejnoprávních médií, v rámci Evropy. Déčko právě v porovnání s jinými zeměmi je v procentech sledovatelnosti nejvýše. A jsem přesvědčen, že tato výroční zpráva v sobě nemá nic obsaženo relevantního, co by zpochybňovalo závěry v případě činnosti České televize. Závěry Rady, které nám byly předloženy.

Veřejnoprávní televize plní úkoly vyplývající ze zákona o České televizi, a proto ji výbor doporučil ke schválení. Volební výbor se sněmovním tiskem 143 zabýval na své 10. schůzi dne 27. září 2018 a doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2017 dle sněmovního tisku 143."

Samozřejmě bych mohl být připraven zde hovořit i o jednotlivých programech jak v oblasti dokumentů, sportů, ale i samotné tvorby České televize. Nicméně myslím, že zprávu má každý k dispozici a nebudu se tedy věnovat jednotlivým programům. Ale v případě zájmu jsem na diskusi připraven a můžeme se věnovat i podrobněji některým oblastem. Děkuji za pozornost a těším na zajímavou diskusi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama