doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2019 7:44:02

Pokrytectví a ztráta historické paměti

Pokrytectví a ztráta historické paměti

Tak jak se blíží třicáté výročí předání moci Komunistickou stranou Československa polistopadovým elitám, v médiích se množí záplava oslavných řečí a návěští. Zaznívají i vyloženě reklamní, dunivé fráze.

Tak jak se blíží třicáté výročí předání moci Komunistickou stranou Československa polistopadovým elitám, v médiích se množí záplava oslavných řečí a návěští nejrůznějších oficiálních akcí. Zaznívají i vyloženě reklamní, dunivé fráze.
Do té kýčovitě černobílé kampaně jaksi nepatřičně zazněla zpráva o průzkumu, který si nechali zpracovat ideologové politického úřadu pro kádrování a výklad dějin, tedy Ústavu pro studium totalitních režimů, a jejich pomocná organizace Post Bellum ve společném projektu Paměť národa od agentury NSM Market Research. V onom průzkumu prý jen třetina občanů České republiky starších 40 let uvedla, že změna režimu započatá v listopadu 1989 změnila jejich život k lepšímu. Třetina oslovených pak vyjádřila názor, že „za socialismu bylo lépe“, a to nejčastěji se zdůvodněním, že měli jistotu práce a sociální péče. Takové výsledky rozhodně nejsou pro dnešní elity, které měly a mohly těžit po třicet let z obecného technologického pokroku a růstu produktivity, nejlepším vysvědčením.
Už dlouhodobě, a začalo to velmi brzy po roce 1989, se také v nejrůznějších průzkumech ukazuje, že lidé současné papaláše a politické šíbry, kteří mají plná ústa řečí o morálce, nepovažují za mravnější a poctivější než politiky předlistopadové. Za jeden z největších problémů dneška dotazovaní občané trvale označují korupci. K té se nikdo z těch, kdo za růst korupčního systému a desetiletí korupčního vládnutí nesou hlavní politickou odpovědnost, tedy ODS a její klony včetně TOP 09, lidovci a špičky ČSSD, nechtějí hlásit.
Bývalá pravicová premiérka slovenské vlády Iveta Radičová nedávno k situaci na Slovensku a v Česku dokonce otevřeně přiznala: „Když se podíváte na to nejdůležitější, pocit lidí, jejich vnímání, změny a zda se cítí vítězi, nebo poraženými ze změn v roce 1989, tak na Slovensku jednoznačně převažují ti, kteří se cítí, že ztratili změnou, a to z různých důvodů. I velká část české společnosti má tento zážitek. Ten první důvod je sociálně ekonomický. Jednoduše nemají pocit, že jejich životní šance jsou větší a lepší po těch 30 letech vývoje. Naopak. Zejména mladá generace má zážitek, že svojí prací a snahou se jí nepodaří zlepšit si svoje postavení a svoji životní situaci. Svoboda je rovnost příležitostí, a pokud lidé zažívají pocit, že toto nefunguje, tak to vnímají jako selhání demokratického režimu.“
Poctivé přiznání, jaké vyslovila Radičová, ovšem od tradičně arogantní a pokrytecké české „demokratické“ pravice, od ODS, lidovců a TOP 09, očekávat nelze. Česká pravice žádnou kritickou sebereflexi neprožívá, není jí schopna. Proto dnes můžeme sledovat, jak se k odpovědnému hospodaření s majetkem republiky a též k demokratickému a slušnému vládnutí formálně, podle zásady, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr, hlásí ODS – strana odpovědná za vytunelování republiky a úspor občanů, která se zasadila o rozbití Československa. Ekonomicky odpovědného vládnutí se dovolává i TOP 09, která s ODS tvrdila kánon asociální politiky a intrik a přihrála nemravný stomiliardový dar z majetku státu a peněz daňových poplatníků katolickým prelátům a jimi ovládané církvi.
Je až komické vidět, jak se ti, kdo rozbili Československou republiku a pomohli ji vytunelovat a proměnit v protektorát Spojených států a NATO, vždy kolem 28. října pokrytecky hlásí k Masarykovu odkazu. A je dvojnásob komické sledovat vždy v den výročí vzniku Československa hrobníky společného státu Čechů a Slováků a „restitučního“ kardinála, jak předstírají pietu k revolučním tradicím českého národa a naslouchají husitskému chorálu Ktož jsú boží bojovníci. Tomu chorálu, se kterým táhli husité proti pažravé a nemravné církvi, nenasytnému zkorumpovanému domácímu panstvu i papežským vyhlazovacím křížovým výpravám.
     
Miroslav Grebeníček

publikováno 4. listopadu 2019 v deníku Haló noviny

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama