doc. JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2017 15:28:51

Školní projekt “Čínský den

Školní projekt “Čínský den

Projektový Čínský den s JUDr. Ing. K. Nedbálkem, PhD., MBA a Mgr. K. Nedbálkem pro děti ZŠ Bystřice pod Hostýnem představena 30 letá spolupráce s farmou Čínsko-česko-slovenského přátelství,

Školní projekt “Čínský den”

Projektový Čínský den ve škole s JUDr. Ing. Karlem Nedbálkem, PhD., MBA a Mgr. Karlem Nedbálkem, zajímavou formou představena 30 letá spolupráce s farmou Čínsko-česko-slovenského přátelství, pro děti ZŠ Bystřice pod Hostýnem, Pod Dubíčkem.

Nejdříve jsme dětem vyprávěli formou příběhu o vzniku farmy čínsko-česko-slovenského přátelství, která je dnes velkým čínským konglomerátem, sídlícím v okrese Cchang-čou v provincii Hebei.  Původní zemědělský podnik byl založen roku 1956 ve spolupráci s Československem, které Číně darovalo šest set zemědělských strojů, a vyslalo na místo své odborníky, aby tak pomohlo rozvoji zaostalého čínského zemědělství. Číňané tuto techniku použili k založení nového zemědělského družstva, vzdáleného jen několik hodin jízdy od Pekingu, kolem 300 km. Z vděčnosti tuto farmu pojmenovali Farma čínsko-československého přátelství.

V současné době se podnik zabývá zemědělstvím pouze okrajově, jeho nejdůležitější činností je těžba i zpracování ropy a průmyslová výroba. Z původního statku vzniklo průmyslové město, které má v dohledné době pojmout milion obyvatel.

Roku 2016 Farma čínsko-česko-slovenského přátelství zaměstnávala kolem 180 000 lidí.

U příležitosti padesátého výročí vzniku farmy v roce 2006 nechalo její vedení vystavět památník čínsko-českého přátelství. Farma koupila roku 2010 český pavilon z výstavy Expo 2010 v Šanghaji.

Ještě v dobách slávy slušovického JZD v roce 1986 nás Číňané oslovili a tehdejší slušovičtí odborníci jim dávali rady, jak farmu vybudovat, do čeho investovat a podobně. Dali na naše rady a podle slušovického modelu farmu založili a dodnes úspěšně vedou. Zmínky o první návštěvě slušovických se nacházejí v muzeu, které zřídili v uvedeném pavilonu na Pražském náměstí v Zhongie, kde má farma sídlo. Přechod na tržní ekonomiku za Deng Xiaopinga nastartoval ohromný rozvoj. Zatímco označení „farma“ zůstává, podnik dnes není jednoduché zařadit v rámci kategorií obvyklých v jiných zemích. V prvé řadě se jedná o obrovský konglomerát s vysoce diverzifikovanou ekonomickou produkcí a poněkud zavádějícím označením „farma“. Stěžejní ekonomický přínos pro farmu představuje zpracování ropy, již dnes se vedení snaží soustředit také na moderní technologie. A není se čemu divit. Zatímco mezi 600 podniky, které tvoří konglomerát farmy, táhne ekonomicky celý projekt zmiňovaná rafinerie, pro zachování udržitelného rozvoje i v budoucnu již dnes farma investuje vysoké finanční částky do rozvoje moderních technologií a turistických služeb. Samostatnou kapitolou je pak vztah vedení a zaměstnanců farmy k České republice a Slovenské republice, který je až překvapujícím způsobem přátelský a upřímný. A snad aby o něm nikdo ani v budoucnu nemohl pochybovat, hned u vjezdu na farmu spatří návštěvník monument čínsko-česko-slovenského přátelství. Farmáři mají se  velké plány. V souvislosti s bouřlivým rozvojem regionu, který provinční plánovači pro blízkou budoucnost narýsovali, by v rámci farmy měly také vyrůst 4 nové univerzity.  V Bohaiském zálivu farma buduje velký mezinárodní námořní a kontejnerový přístav.

Další aktivita v Číně byla s firmou RIEGER-KLOSS, kde JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA byl prezidentem společnosti. Od svého založení firma vyráběla pod opusovými čísly varhany, které expedovala takřka do všech světadílů. V Číně byly instalovány varhany pod opusovým číslem 3732 do katedrály v Tianjinu, v provincii Hebej, asi 250 km jiho-východně od hlavního města, kterou postavili Francouzi v roce 1917, a za kulturní revoluce sloužila k jinému účelu. Instalací varhan a vysvěcením začala katedrála sloužit původnímu křesťanskému účelu.

Jedním z našich prvních kontaktů v Číně bylo založení společného podniku s 60% naší účastí v Tangshanu, lokalizované asi 150 km východně od Pekingu. Firma se zabývala vysokotlakými vodními čističi.

Ale zpět k dětem. Malinkou přednášku jsme měli zpracovánu v Power pointu, kde jsme měli základní údaje o Číně, snažili jsme se dětem ukázat, jak je Čína ve skutečnosti velká v porovnání s  Českou republikou či vůbec Evropou. I to, že se v Číně nachází Velká čínská zeď, jediná lidská stavba viditelná z vesmíru.

Zbytek dne již byl jen o přiblížení běžného života v Číně. Jejich jazyka – pomocí videa namluveného v čínštině, a přestože jsme dětem dali dopředu malou lekci čínštiny, a sdělili jsme jim, že již čínsky umí a do Číny mohou letět, video jsme jim přesto komentovali. Proběhla i ukázka písma, kdy děti měly problém pochopit, že jeden znak je celé slovo. Jakožto prezentaci způsobu života jsme dětem připravili malou soutěž v pojídání arašídů pomocí čínských hůlek. Odměnou byl sáček želatinových medvídků. Soutěž byla natolik úspěšná, že jsme dalším vítězům museli předat jako odměnu čínské hůlky.

Když jsem se odpoledne dětí zeptal na jejich dojmy, byly nadšené. Líbila se jim videoprojekce, veškeré obrázky, čínské peníze, pohledy se známkami, čínské znaky, jíst jídlo hůlkami, vyprávění obou přednášejících hostů i s ukázkou čínské básničky. Závěrem všichni potvrdily, že se jim líbilo úplně všechno a rádi by také jeli na takovou farmu.

V praxi se ukázalo, jak by měla vypadat výchova základních škol, která byla nucena přijmout inkluzi, zatím je zde výhoda, že inkluzí prošla celá škola, dříve praktická a speciální. Do základní školy, nebyly zahrnuty děti z normálních základních škol a pedagogický sbor si udržuje mimořádný přístup k těmto dětem. U těchto dětí je úspěch, když zvládnou základní úkony číst, psát a počítat. Dalším znakem a psychologickým přístupem je podporovat jejich někdy mimořádné nadání na hudební, manuální, či výtvarné vlohy.

Blok proti islamizaci má jeden z cílových programů návrat praktických a speciálních škol, a tím de facto zvyšování úrovně celého našeho školství.

Více informací a fotografií naleznete na internetové stránce: www.motelgolf.cz.

Bystřice pod Hostýnem říjen 2017


JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA
Lídr Bloku proti islamizaci Zlínského kraje  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama