doc. JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2017 13:50:59

Srdce pedagoga na správném místě

Srdce pedagoga na správném místě

Proti inkluzi je téma, které máme ve svém volebním programu. Shodou okolností naprosto souhlasím s Václavem Klausem ml. (za ODS) v pohledu na nepřijatelnost včleňování dětí s mentálními handicapy, paradoxní však je, že inkluzi de facto připravila ODS

 

Proti inkluzi je téma, které máme ve svém volebním programu. Shodou okolností naprosto souhlasím s Václavem Klausem ml. (za ODS) v pohledu na nepřijatelnost včleňování dětí s mentálními handicapy, paradoxní však je, že inkluzi de facto připravila ODS. Máme stejný názor, že děti, které jsou tělesně postižené, už dávno do základních škol chodily, kvůli nim se nemusela zavádět inkluze. Ale děti s mentálním postižením naženeme z praktické školy do základní školy. To je zločin, protože ty naše praktické školy měly světovou úroveň a zajišťovaly, aby se drtivá většina žáků vyučila a nadpoloviční většina z nich si pak našla práci. Samozřejmě, nedělali pak jaderné fyziky, dělali někde v továrně, ale nosili domů výplatu a byli součástí společnosti. Těmito opatřeními my jim bereme naději na nějaký úspěch v životě, protože místo aby měli 7 hodin praktické výchovy, což měli na těch školách praktických, jsou na normální základce, kde mají druhý jazyk. A oni akorát poznají, že se jedná o cizí jazyk. To se nedá nazvat jinak než zločinem.“(dle citace Václavem Klausem ml.) Tyto děti potřebují naprosto jiný přístup, aby zvládly číst, psát a počítat. Musíme u nich hledat a maximálně vyzdvihovat jejich někdy mimořádné schopnosti a to manuální, hudební a jiné skryté nadání. Úroveň našeho vzdělávání klesá, jak taky dokazují výsledky u maturitních zkoušek. Důsledně provedenou inkluzí číslo neúspěšných maturantů určitě hrozivě a minimálně o desítky procent naroste. Existuje zde jedna možnost, že manipulátoři, tyto zkoušky notně zjednoduší, pak sice v České republice budeme spokojeni, ale s porovnáním s jinými státy nastane propad a nebudeme konkurenceschopní.

To, že pedagogové na praktických a speciálních školách učí s láskou, porozuměním a naprosto citlivým přístupem k dětem dokazuje rozhovor nadaci Synot s

DAGMAR MÍČKOVOU ZE ZŠ BYSTŘICE POD HOSTÝNEM (dříve ZŠ PRAKTICKÁ A ZŠ SPECIÁLNÍ, BYSTŘICE POD HOSTÝNEM)

Paní Dáša Míčková, mohla byste nám krátce představit Vaši školu?

Učím na malé základní škole rodinného typu v Bystřici pod Hostýnem s celkově nižším počtem žáků, nyní kolem počtu 60. Škola, ve které pracuji, byla založena v roce 1961 a poskytuje výchovu a vzdělání dětem a žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Poskytujeme péči dětem ve třídách s nižším počtem žáků, jejichž zdravotní oslabení vyžaduje speciální metody, postupy a prostředky vzdělávání. Škola poskytuje také internátní ubytování s kvalifikovanou péčí a nachází se v malebném prostředí Hostýnských vrchů.

Jak jste se ke své práci ve školství dostala a co Vás na Vaší práci baví?

Po základní škole jsem studovala Střední ekonomickou školu ve Valašském Meziříčí. Ale již v dětství jsem si hrála na učitelku a toužila se učitelkou někdy stát. Po maturitě jsem byla přijata na Pedagogickou fakultu v Olomouci, obor speciální pedagogika - učitelství pro mládež vyžadující zvláštní péči. V době totality to bylo vůbec výjimečné, kdo se dostal studovat na vysokou školu. A tak se mi splnil můj dětský sen. Začínala jsem učit v Holešově a po několika letech (asi po 7 letech) po mateřské dovolené jsem nastoupila ve škole ve svém rodném městě, kde působím do dnes. Práce s dětmi mě velmi baví, děti jsou vděčné, otevřené a upřímné. Největší radost mám vždy na konci roku, když vidím úspěchy, kterých děti dosáhly, radost v očích, když jezdí na školní výlety, a také když se jim i mě práce daří.

Vaše škola pořádá řadu akcí, kterou máte nejraději a proč?

Naše škola pořádá opravdu spoustu akcí, mnozí z okolí říkají, že jsme akční - a to mě potom práce baví ještě více. Děti se zúčastňují projektového vyučování a poznávacích exkurzí za přispění sponzorů z našeho města. Organizuji různé setkání například se známými lidmi, besedy mě velmi baví. Své vědomosti a dovednosti mohou žáci předvést v recitačních i hudebních soutěžích. Na veřejnosti vystupují při akcích jako je Charitativní módní přehlídka s mediálně známými hosty, kteří doplňují program. Na jaře jsme pořádali Jarní cvičení s Editou, cvičitelkou piloxingu pro veřejnost a všechny příznivce školy. Zajímavé jsou Ekologické dny s výsadbou stromků v lese nebo Úklid Hostýnských vrchů. Vím, že z našich akcí jsou děti i dospělí potom nadšeni, děti získávají určitý přehled.

Vzpomenete si na situaci, kterou jste v průběhu své práce zažila, a na níž určitě nikdy nezapomenete?
Zajímavých situací bylo jistě hodně při mé práci. Když jsem pozvala siláka Železného Zekona do školy, v jednom z jeho čísel mě chytil do zubů a točil se mnou ve vzduchu, tehdy jsem se i trochu bála. Nebo při návštěvě Petra Rychlého a Pavla Nového jsem se moc bavila a smála. Každé jejich slovo vyvolávalo úsměvy, až tento zahradní pořad pro děti téměř nešlo moderovat. Byl to nádherný den plný smíchu pro všechny. Naši školu v posledních letech navštívila spousta významných hostů, např. moderátor F1 Luboš Xaver Veselý, Michal David, Vladimír Kerndl, Václav Klaus ml., Domenico Martucci, Roman Vojtek, Tomio Okamura, poslankyně Jana Hnyková a samozřejmě nezapomenutelný zážitek byl, když jsem dělala rozhovor - besedu pro děti s panem senátorem Ivo Valentou.

Jaké máte koníčky a jak relaxujete? -

Relaxuji ráda, ale asi málo, spíše o prázdninách. Mám ráda cestování, vždy jsem moc ráda cestovala - hlavně po Evropě. Ráda se setkávám s rodinou a přáteli. Ve školním roce cvičím TaiChi a navštěvuji divadlo, popřípadě zajímavé koncerty.

Máte nějaký oblíbený citát nebo motto, podle něhož se snažíte ve svém životě řídit?
Oblíbené motto snad "Žít znamená bojovat " od Seneca nebo "Život není o tom, že tvé srdce bije, ale že bije pro někoho".

Jsem moc potěšen, že ve Zlínském kraji kandiduje do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Mgr. Dáša Míčková na čelních pozicích a naplňujeme tak bod programových tezí a cílů, to je zachování praktických škol a stop nepromyšlené inkluzi.

Ve Slušovicích 16.7. 2017

JUDr. Ing. Karel Nedbálek,PhD.,MBA

leader pro Zlínský kraj

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama