ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2016 1:10:00

Kraj vydal příručku pro školáky „Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to

Kraj vydal příručku pro školáky „Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to

Jihomoravský kraj vydal ve spolupráci se středními školami a zaměstnavateli v regionu elektronickou brožuru s názvem „Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to!?“.

Tato brožura by měla usnadnit žákům posledních ročníků základních škol a jejich rodičům, výchovným poradcům, pedagogům a veřejnosti orientaci v konkrétních možnostech dalšího rozvoje absolventa základní školy.

Obsah brožury nabízí souhrnné a aktuální informace, které by mohly žákům pomoci při jedné z prvních kariérních voleb. V první části čtenář najde stručnou charakteristiku rozložení zaměstnanosti v Jihomoravském kraji, a to i v jednotlivých profesích a profesních skupinách. Brožura předkládá grafické znázornění vývojových trendů na trhu práce v posledních letech, aby si čtenář sám mohl udělat představu o rozložení pracovní síly a případných změnách v jednotlivých profesích a zamyslel se nad svou vlastní budoucností. O jaké absolventy mají zaměstnavatelé na jižní Moravě dlouhodobě zájem a jak to bude v budoucnu? Jaký je vývoj hrubé měsíční mzdy v jednotlivých profesních odvětvích? Odpověď na takové otázky lze najít právě v první části této brožury.

Druhá část brožury předkládá nabídku vybraných a podporovaných oborů na středních školách v Jihomoravském kraji. Jedná se o širokou paletu oborů, po jejichž zdárném absolvování může mladý člověk založit svou profesní a kariérní dráhu nebo pokračovat na stejně zaměřeném oboru na vysoké škole. Ke zvážení a výběru mohou také přispět mimoškolní volnočasové aktivity, které střední školy pro své žáky organizují nebo prospěchová stipendia pro některé vybrané obory. Střední školy aktivně spolupracují v odborné praxi s oborově odpovídajícími firmami, které se mohou stát prvním zaměstnavatelem pro absolventy. Možnosti takové spolupráce slibují pro žáky a učně lepší orientaci v praxi a tak i potenciálně vyšší uplatnitelnost. O uplatnění se na trhu práce pak pojednává kapitola s příběhy absolventů odborného středoškolského studia, kteří se již úspěšně uchytili u konkrétních zaměstnavatelů v Jihomoravském kraji.

V závěrečné kapitole brožury nalezne čtenář strukturované představení významných zaměstnavatelů, kteří stabilně a dlouhodobě působí v území kraje a představují tak perspektivu budoucího pracovního uplatnění. Firmy uvádějí, co očekávají od absolventa v době nástupu, ale především také co mohou při nástupu a dále absolventům nabídnout. Mnohé z nich také popisují benefity a další možnosti rozvoje zaměstnanců.

Odkaz na brožuru najdete na www.kr-jihomoravsky.cz / téma Rozvoj lidských zdrojů – stáhnout ve formátu pdf je možné konkrétně zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama