ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2015 14:31:49

Zastupitelé schválili rozpočet kraje na 2016

  Zastupitelé schválili rozpočet kraje na 2016

Středočeský kraj bude v roce 2016 hospodařit s rozpočtem, jehož příjmová i výdajová část bude po zapojení nedočerpaných účelových prostředků z minulých let činit 19,318 miliardy korun.

Rozhodli o tom krajští zastupitelé na svém jednání 7. prosince 2015. „Rozpočet počítá s celkovými příjmy téměř 19,108 miliardy korun a výdaji přes 19,078 miliardy korun. Rozdíl mezi výdaji a příjmy je pokryt přebytkem hospodaření z roku 2015 ve výši 210 milionu korun a zároveň je snížen o splátky úvěru kraje ve výši 239,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Podle náměstka pro finance Jiřího Peřiny (ČSSD) půjde o super rekordní výši rozpočtu, protože se má zvýšit rozpočtové určení daní. „Díky tomu dojde ke zvýšení krajského rozpočtu o 600 milionů korun, které by měly přitéci do pokladny Středočeského kraje,“ upřesnil J. Peřina. Náměstek věří, že daňové příjmy kraje budou nakonec ještě o něco vyšší, než se nyní plánuje. Kraj podle něj bude dál splácet závazky z minulosti, ale nepočítá s žádným dalším zadlužováním.

Věslav Michalik, předseda klubu zastupitelů TOP 09 a STAN ve svém vystoupení k rozpočtu uvedl, že „peněz je více, ale alokují se investičně málo“. Obdobně se vyjádřil také poslanec Petr Bendl (ODS), jenž využil svého práva poslance vystoupit před krajskými zastupiteli, a poukázal na srovnání rozpočtů roku 2008 a návrhu rozpočtu na rok 2016 s tím, že dříve šlo více peněz na opravu silnic, provoz škol a grantová řízení. Pro více finančních prostředků do školství na společné vzdělávání dětí nadaných a méně nadaných, z bohatších i chudších poměrů, a vyčlenění krajských finančních prostředků na zajištění asistentů pedagogů, se před krajskými zastupiteli vyslovila též poslankyně Nina Nováková (TOP 09).

V reakci na tato vystoupení náměstek hejtmana pro finance Jiří Peřina poukázal na to, že běžnými výdaji v krajském rozpočtu jsou také výdaje na opravy silnic a jejich běžná údržba. „Není to tak, že bychom tyto prostředky projedli. Naopak, tyto peníze půjdou do silnic, aby řidiči mohli jezdit po lepších a kvalitnějších komunikacích,“ konstatoval náměstek. Upozornil též na novou koncepci v rozdělování fondů pro rok 2016. Konkrétně Fond rozvoje měst a obcí, v němž bude nejvíce peněz (celkem 300 milionů korun), bude rozdělen na dvě části - na „Program obnovy venkova“ a „Velké Projekty“.  Do druhé skupiny budou spadat projekty týkající se mateřských a základních škol ve výši 200 milionů korun. „Myslíme si, že tímto krokem dostatečně dáváme najevo, že máme zájem, aby do škol šlo na investice hodně peněz,“ prohlásil hejtman Miloš Petera. 

Krajský rozpočet obsahuje zdroje a výdaje, které kraj v daném roce očekává. Zdroje kraje jsou tvořeny z vlastních příjmů, z účelových dotací a z financování – zapojení přebytku hospodaření z minulého roku. V rámci maximální otevřenosti a transparentnosti směrem k široké veřejnosti Středočeský kraj prostřednictvím nástroje MONITOR Ministerstva financí ČR zpřístupňuje své hospodaření pomocí internetu, a to ve formě tzv. Rozklikávacího rozpočtu na svých webových stránkách https://www.kr-stredocesky.cz/web/14432/293.

Schválený rozpočet na letošek původně počítal s příjmy 17,37 miliardy a výdaji 17,64 miliardy korun. Po započtení splátek úvěru a přebytku loňského hospodaření měly zdroje a výdaje představovat shodně 17,88 miliardy Kč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama