PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.06.2016 6:09:30 - Vláďa z Brna

Jaký je Váš vztah k Marxovi?

Jste označován jako ultrakonzervativní komunista, cítíte se tak? Jaký je Váš vztah k Marxovi? Nakolik si myslíte že je třeba jeho ekonomické a sociální učení a myšlenky přehodnotit?
Především se domnívám, že 1) v těchto oborech došlo k dalšímu rozvoji poznání, teoretickému i praktickému, 2) dělnická třída zásadně ztrácí svůj dřívější potenciál a obecně pracující třída je zase naprosto roztříštěná.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.06.2016 11:29:55 - PhDr. Josef Skála, CSc.
  Za "ultrakonzervativního komunistu" mne vydávají jen zlé jazyky. Být jím skutečně, kamarádil by se se mnou Míla Ransdorf? A desítky dalších mozků - a zdaleka nejen levicových - co se neskládají z betonových škatulek? Číst Marxe očima doby, kdy žil on sám, by přirozeně bylo absurdní. To skutečně podstatné, co se mezitím změnilo, je však přesně opačné povahy, než se to leckdy traduje. Platí to o všech nosných limitech a rozporech kapitalismu - a tím spíš o tom základním. Marxe by úbytek "modrých límečků" nijak nezaskočil. Kdo ho četl pořádně, ví, že to byl právě on, kdo ho naopak předvídal. Za protiklad kapitálu však neměl jen je. Ruce a mozky, které kapitál "tuneluje", teď tvoří ještě mnohem větší díl populace, než v době, kdy vznikal Kapitál. Tím širší je ovšem i potenciální sociální zázemí obratu k lepšímu. O tom je Marx, čtený dnešníma očima - s desítkami a desítkami konkrétních důsledků, které však na malé ploše rozebereme asi jen sotva.