Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2016 11:23:05 - Brexit

Vystoupení z EU

Jak vůbec v praxi vypadá vystoupení státu z EU? Jak dlouho trvá? Co se musí změnit? A není třeba ještě šance, že by emoce opadly a VB v EU zůstala?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.07.2016 12:12:02 - Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.
Dobrý den, setrvání VB v EU je v tuto chvíli již nereálné. Pokud jde o vystoupení členské země z EU, to je ošetřeno článkem 50 Lisabonské smlouvy, přesnou proceduru viz níže. Zjednodušeně to vypadá tak, že vystupující stát informuje Evropskou radu – nejvyšší představitele členských zemí (prezidenty či premiéry) a zahájí se jednání o podmínkách „výstupní“ smlouvy, která vymezí budoucí vztahy mezi danou zemí a EU. Pokud se nepodaří tuto smlouvu oboustranně schválit do dvou let, všechny dosavadní dohody s EU přestávají po uplynutí této lhůty pro dotyčný stát automaticky platit. 1. Každý členský stát se v souladu se svými ústavními předpisy může rozhodnout z Unie vystoupit.2. Členský stát, který se rozhodne vystoupit, oznámí svůj záměr Evropské radě. S ohledem na pokyny Evropské rady Unie sjedná a uzavře s tímto státem dohodu o podmínkách jeho vystoupení, s přihlédnutím k rámci jeho budoucích vztahů s Unií. Tato dohoda se sjednává v souladu s čl. 218 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie. Jménem Unie ji uzavře Rada, která rozhoduje kvalifikovanou většinou po obdržení souhlasu Evropského parlamentu.3. Smlouvy přestávají být pro dotyčný stát použitelné dnem vstupu dohody o vystoupení v platnost, nebo, nedojde-li k tomu, dva roky po oznámení podle odstavce 2, nerozhodne-li Evropská rada jednomyslně po dohodě s dotyčným členským státem o prodloužení této lhůty.4. Pro účely odstavců 2 a 3 se člen Evropské rady nebo Rady, který zastupuje vystupující členský stát, nepodílí na jednáních ani rozhodnutích Evropské rady nebo Rady, která se jej týkají.   Mějte hezké léto!
Evžen Tošenovský