Ing. Zbyněk Linhart

  • BPP
  • Děčín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.08.2016 10:33:57 - Motto-motto

politici

Jaké zkušenosti by měl mít podle vás člověk, co jde do politiky? Není na čase zavést větší odpovědnost pro politiky? Takhle o nich slyšíme akorát před volbami. A poslední, neměl by se omezit politikům počet funkčních období?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.08.2016 21:18:09 - Ing. Zbyněk Linhart

Nemyslím, že se u běžných volených politických funkcí má omezovat funkční období, a u těch, kde to má smysl, to omezení je, např. u prezidenta. Myslím, že dobré předpoklady neničit lidem život z pozice vrcholové politiky, je předchozí zkušenost starostů na úrovni obcí a měst.   

Já vidím daleko větší problém v tom, že nastává doba, kdy politici, tzn. volení zástupci, mají stále menší a menší reálný vliv na rozhodování a oficiální možnosti, a pak také že autorita a odpovědnost se rozvolňuje. Stírají se rozdíly mezi tím, za co nese odpovědnost evropská úroveň, za co národní a regionální resp. samosprávná.

Jako dlouholetý starosta  resp. místostarosta města vidím, kam se posouváme posledních 20 let. Předstírá se přibližování veřejné správy lidem, pravý opak je pravdou. Mluví se o subsidiaritě, ale reálně se na ní kašle. Ohromně se předstírá, formalizuje, zvyšuje se nesmyslně administrativa a výsledky vidíme. A ten systém už ničí i samosprávy. Zatímco  např. před deseti lety jsme si s problémem museli nějak poradit, aby se dobře vyřešil, nyní velmi často musíme postupovat podle předpisu, který vymýšlel někdo, kdo nikdy nic podobného neřešil.

Problém je tedy daleko větší v neodpovědnosti státních úředníků, než u volených zástupců.  A zákon o státní službě a jeho uplatňování v Česku je opravdu fraškou!