Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.10.2016 14:22:06 - Brexit

USA

Jak zásadní dopady mají-budou mít aktuální spory USA a Ruska? Mě totiž zaráží to, že za měsíc budou v USA volby, které asi dost ovlivní další vývoj zahraniční politiky země. Není tak tento spor úplně zbytečný, a nebo za ním je naopak něco víc a dal se čekat? Přiznám se, že v tom nemám jasno. PS: Jak myslíte, že volby v Americe dopadnou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.10.2016 20:58:52 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

vše záleží na dalších krocích obou mocností a umění diplomacie. V tuto chvíli nepředpokládám, že by tyto spory vyústily v otevřený válečný konflikt (v krátko či střednědobém horizontu). Nicméně cokoliv předpovídat je samozřejmě obtížné. Zároveň totiž neočekávám, že by se napětí někdy zcela uvolnilo, neboť udržovat Západ v napětí, to je dlouhodobá ruská strategie, stejně jako expanzivní snahy a budování „nárazníkové zóny“ kolem vlastních hranic.

Úvaha  o určité změně zahraniční politiky Spojených států je samozřejmě zcela správná, a to zvláště pokud vyhraje Donald Trump. Na to ale dosavadní představitelé USA samozřejmě neberou ohled, neboť stále mají legitimitu k tomu naplňovat svou vlastní politiku, bez ohledu na to, jak ji hodnotíme

Těžko mohu předvídat vůli amerických voličů, situace je velmi nepřehledná a musím říci, že nemám žádný vlastní tip na výsledek...

Jana Černochová