JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2012 18:16:54 - Matouš

odpověď na dotaz

Pane senátore,
Podle mě dochází stále častěji k tomu, že i když politik za něco pravomocně odsouzen, jeho mandát mu nikdo vzít nemůže. Nemusí jít jen o poslance, ale i krajské zastupitele…jak je to možné? Je to takto v cizině běžné? Nemůže to fungovat tak, že po pravomocném odsouzení automaticky dotyčný ztrácí svůj mandát? A pokud by to tak bylo, mohu se zeptat, kdo by jej pak nahradil? Kdo o tom rozhodne, když byl například zvolen občany? A v neposlední řadě, co říkáte na to, že neprošel nedávno v Senátu návrh na omezení imunity zákonodárců? Děkuji za odpovědi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.05.2012 9:45:04 - JUDr. Miroslav Antl
Já osobně nevím o „stále častějším pravomocném odsouzení politiků“, bohužel. Udělalo by mi to velkou radost. Pokud jde o zákaz činnosti ve vztahu k voleným funkcím, je to velice složité – a názory se na „to“ liší. Posledním (nepravomocným) rozsudkem byl poslanci Škárkovi takový trest uložen, ale já si myslím, že to neobstojí. Pokud by takový trest odvolací soud nezrušil, může se poslanec domáhat nápravy u Ústavního soudu – a to zřejmě úspěšně. Proto je nutno změnit Ústavu ČR i v tomto směru. Uložení trestu zákazu činnosti spočívajícím v zákazu výkonu mandátu poslance či senátora by kolidovalo s Ústavou ČR, přičemž trestní zákoník je právní předpis nižší právní síly a nesmí být v rozporu se zákony ústavními. Pokud jde o zastupitele, tam je to podobné, protože uložení takového trestu fakticky ztrátu mandátu neznamená, ale zastupitel při odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody ztrácí pasivní volební právo – a mandátu musí být dodatečně zbaven. Za něj by pak nastoupil náhradník z „jeho“ politické strany. Problém by byl u malých stran, resp. sdružení, kdy v malých obcích by dokonce muselo dojít k novým volbám. Ostatně i Nejvyšší soud ČR opakovaně (v podstatě) konstatoval, že „…prostřednictvím trestu zákazu činnosti nelze zakázat výkon funkce člena zastupitelstva územních samosprávných celků, když mandát člena zastupitelstva zaniká pouze některým ze způsobů uvedených v zákoně o volbách do zastupitelstva, přičemž mezi těmito způsoby není stanoven trest zákazu činnosti a uložení trestu zákazu činnosti postihujícího výkon mandátu člena zastupitelstva je za tohoto stavu nepřípustným zásahem do ústavně garantovaného pasivního volebního práva...“.

To však neznamená, že by soud nemohl uložit např. zákaz činnosti, spočívající v zákazu výkonu povolání ve státní správě či samosprávě (u trestných činů úředních osob) – a zákaz činnosti uložit např. starostovi, primátorovi, hejtmanovi a jejich zástupcům, či radním apod.

U poslanců a senátorů by však nepodmíněný trest odnětí svobody musel být uložen výměrou tak, aby pokrýval nejméně zbývající dobu mandátu, protože by takový ústavní činitel sice o mandát nepřišel, ale nemohl by ho fakticky vykonávat. Za něj by pak náhradník do Parlamentu ČR nenastoupil, ledaže by se odsouzený svého mandátu vzdal. Ale zcela zásadní řešení je samozřejmě cestou legislativních změn, resp. doplnění. V sousedním Rakousku a Německu mají trest ztráty úřadu, resp. ztráty veřejných funkcí – a něco takového by měla do svého právního řádu „včlenit“ i Česká republika.    

Pokud jde o senátní projednávání a zamítnutí poslaneckého návrhu na časové omezení imunity senátorů, poslanců a soudců Ústavního soudu ČR, jsem přístupem svých kolegů velice zklamán.

I proto jsem vydal hned další den „Tiskovou zprávu“, v níž mj. uvádím, že nám nezbývá nic jiného, než urychleně zpracovat senátní návrh zěmn Ústavy ČR, který by imunitu „zákonodárců“ omezil ještě výrazněji – a mj. by v případě pravomocného odsouzení pro úmyslné trestné činy stanovil i ztrátu mandátu. Pro lepší orientaci odkazuji na své webové stránky, kde máte uveden celý průběh jednání - i „co na to říkám“… v článku nazvaném JAK SE SENÁTOR ANTL HRUBĚ PŘEPOČÍTAL…:

http://www.miroslavantl.cz/aktuality/748-jak-se-senator-antl-hrub-pepoital

No, snad jsem Vám odpověděl na vše…

Zdravím!

Miroslav Antl

senátor