JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.05.2012 9:08:45 - sanny

odpověď na dotaz

Pane senátore, četla jsem s Vámi rozhovor v PL, kde jste uvedl, že jste pro systém třikrát a dost. Mohu se zeptat, jaký je Váš názor na sčítání trestů, jako je tomu v USA nebo pro zavedení doživotí bez možnosti návratu, jako je tomu v sousedním Slovensku? Nemyslíte si, že by se u nás něco podobného také hodilo? To by bylo reálné, když trest smrti reálný není.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.05.2012 8:36:27 - JUDr. Miroslav Antl
 Tzv. kumulace trestů vypadá na pohled velice dobře – a mně by se u některých gaunerů líbila, ale do našeho právního systému nepatří. Nemyslím si, že náš stát potřebuje sčítání trestů, kdy celkový trest dosahuje součtem výše trestu, kterého by se nedožila ani legendární želva Harriet (podle Guinessovy knihy rekordů nejstarší želva světa = 176 let), popř. někdy sečtený trest znamená několik set let, navíc příp. kombinovaný s doživotním trestem, a dokonce i doživotí dvojnásobné (zřejmě pro případ, že by odsouzený jedno doživotí přežil). Ono by zřejmě zcela stačilo, kdyby naše trestní soudy využívaly celého rozpětí trestní sazby, tedy i samé horní hranice, kterou lze za určitých podmínek i navýšit. A kdyby pak další soudy „nečistily věznice“ – a nepropouštěly i nebezpečné darebáky hned poté, co dosáhnou termínu možného podmíněného propuštění. Já jsem jasně zastáncem (a v Senátu Parlamentu ČR i „propagátorem“) tzv. absolutního doživotí, tj. trestu odnětí svobody na doživotí, kdy soud u těch nejhorších zločinců může vyloučit podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, resp. z kriminálu. Jak správně píšete, v sousední Slovenské republice tento trest mají, funguje i v dalších evropských státech. Já jsem se ho snažit „vložit“ do nového trestního zákoníku, ale byl jsem autory i ministerstvem spravedlnosti odmítnut. Zřejmě budeme čekat, až narazíme na mnohonásobného vraha s vyloučenou resocializací – a pak se zas otevře diskuze i o tomto trestu. Blíže mohu odkázat na své názory a další sdělení, zveřejněná zejména na mých webových stránkách. Pro toto téma však stačí, když si třeba do vyhledávače Google.cz napíšete sousloví: „antl absolutní doživotí“ – a získáte další informace, resp. moje názory. Jinak tohle slovní spojení by se asi mnohým líbilo, ale já jsem v klidu, protože mně nic takového nehrozí J Jinak i „mí“ studenti na VŠ, kteří píší bakalářské a diplomové práce na téma trestu smrti, se již začali zabývat i absolutním doživotím jako „nahradou“ za trest smrti. Zejména výzkumné části těchto prací jsou zajímavé, když občané mnohdy netuší, že doživotí u nás není do konce života – a že existuje možnost návratu ve formě podmíněného propuštění. A stále více občané volí mezi těmito absolutními tresty ten doživotní. A ještě si dovoluji dodat, že výkon trestu odnětí svobody (alespoň v těch věznicích s přísným režimem) by měl být skutečným tvrdým kriminálem, resp. těžkým žalářem. Což, bohužel, není…

Miroslav Antl

senátor