Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.05.2012 18:35:34 - mamba

odpověď na dotaz

Co říkáte jako stínový ministr sociálních věcí na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu ve věci karenční doby pro zaměstnance? A jak je možné, že dříve rozhodl ve skoro totožné věci naopak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.05.2012 10:27:19 - Ing. Zdeněk Škromach
Přes překvapivě negativní rozhodnutí ÚS, které popírá jeho rozhodnutí v obdobné věci v minulosti, ČSSD i nadále považuje neplacení prvních tří dnů nemoci za sociálně nespravedlivé. A to obzvláště za situace, kdy Nečasova vláda zvyšuje poplatky ve zdravotnictví a doplatky za léky na recept.

ČSSD připraví návrh změny zákona, který umožní proplácení prvních tří dnů nemoci. Tento návrh zákona předložíme ještě v tomto volebním období a pokud by se jej nepodařilo prosadit v pravicové Poslanecké sněmovně, bude to jedno z prvních opatření, které prosadí ČSSD pokud získá ve volbách dostatečnou podporu občanů.

Neproplácení prvních tří dnů nemoci zavedené a podporované pravicovými stranami ODS, TOP09 a Věcí veřejných, podpořené rozhodnutím Ústavního soudu, může vést k dalšímu nárůstu sociálního napětí ve společnosti. Zákon umožňuje, aby v kolektivní smlouvě dohodnutá nebo vnitřním předpisem stanovená výše náhrady mzdy nebo platu i za první 3 dny dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény mohla dosáhnout až průměrného výdělku. To ve svém důsledku může vést ke zvýšeným tlakům odborů na zaměstnavatele, aby první tři dny nemoci proplácel.

ČSSD podpoří všechny kroky, které povedou k placení prvních tří dnů nemoci.