Mgr. Šimon Heller

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.12.2016 10:55:57 - sněhulák46

Chcete snad tvrdit, že lidovci nekolaborovali s nacisty i s komunisty?

V odpovědi na stejný (4.12.2016) dotaz jste uvedl docela šalamounsky (resp. po křesťanskodemokraticku) jedno jméno. Lidovců co kolaborovali ale byly stovky. Můžete k tomu jednomu jménu nekolaborujícího připojit ještě devět dalších (když už aby to bylo do desatera) ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.12.2016 11:19:22 - Mgr. Šimon Heller
Dobrý den,
stačí použít Google. Spolupráci s komunisty podepsalo 4 z 46 tehdejších poslanců ČSL. 

"Celkově uprchlo za hranice 11 ze 46 poslanců ČSL (a stovky dalších členů včetně například Heleny Koželuhové), 21 jich bylo dříve či později uvězněno (z toho 4 umučeni nebo popraveni – Stanislav BrojRostislav SochorecJan PleslAlois Janáček) a sedm odešlo do ústraní. Pouze čtyři s novým režimem plně spolupracovali a zcela se vyhnuli represím. Uprchlí lidovci utvořili v zahraničí několik exilových skupin prezentovaných jako lidovecký exil, ale jejich roztříštěnost, nedostatek peněz a nezájem Západu značně omezovaly jejich význam."


Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_KDU-%C4%8CSL#cite_note-4


Konkrétní jména všech 42 poslanců a dalších si s elementární znalostí práce na pc dohledáte jistě sám. Nicméně chcete-li 10 jmen, zde je jich 13:
Adolf Procházka,Ivo DucháčekBohdan ChudobaPavel TigridEduard FusekRostislav SochorecStanislav BrojHelena KoželuhováJan PleslAlois JanáčekSynekHertUhl
S pozdravem 
Šimon Heller