Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.01.2017 14:27:02 - Koblížek P.

Jak byste naložil s přebytkem rozpočtu vy?

A jak byste hodnotil finanční gramotnost u nás? Divíte se, že jsou někteří tak zadlužení a řešíme tu osobní bankroty, exekuce atd? Vždyť politici uvažují stejně. Nadělám si dluhy a když mám peníze na splacení, tak je použiji na raději na něco jiného. Nemělo by to být protizákonné nehledě na to, že je to nemorální?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.01.2017 16:51:35 - Ing. Jiří Dolejš

Dluhy ČR se pochopitelně průběžně splácejí - jinak to ani nejde, pokud nemáme být vystaveni dluhové arbitráži. Patříme ostatně stále mezi nejméně zadlužené země. Rozhodující je schopnost ekonomiky unést dluhovou službu (příklad osobních bankrotů tedy nesedí). Mnohé významné ekonomiky fungují na dluh, stejně jako velké korporace (schválně, jaký asi poměr aktiv a pasiv vykazuje Agrofert?).. Největší dlužníci (kromě krizových případů jako je Řecko)  jsou takové ekonomicky silné země jako USA či Japonsko. Takže opravdu nejde o to umořit dluh absolutně, za každou cenu a co nejrychleji. Proškrtat se k blaženosti nejde. Když jsou zdroje je třeba i investovat do strategických opatření i růstu blahobytu. nemorální by byl opak.

Je to na poltickém rozhodnutí - strašit nezákonností je v podstatě snaha omezovat alternativy rozvoje.  Takže když se ekonomice daří, tak vedle snížení deficitů (zčásti proč ne),  měly by mít ze vzestupu něco i obyvatelé. Je divné když v hospodářské konjunktuře bohatnou jen miliardáři a sociální rozdíly vzniklé v krizi dále   rostou. Rovněž tak je při disponibilních zdrojích provést některé strukturální reformy které se jinak neustále odkládají   např. vykoupení strategických firem z cizích rukou. Nebo spravedlivějšího přerozdělení daňového břemene (daňová progrese a snížení zdanění spotřeby ve prospěch zdanění korporací a kapitálu). Ale i snížit handicap pokud jde o přehnaně nižší cenu práce u nás.